Delikatne i puszyste muffiny z domowym dżemem ananasowym posypane chrupiącymi płatkami kokosu. Rozpływają się w ustach :)
Składniki na 15 muffinek:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 3/4 szklanki mąki owsianej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka M/L
- 1 szklanka jogurtu naturalnego/maślanki albo kefiru
- 1/2 szklanki oleju
- dżem ananasowy
- płatki kokosu do posypania
Przygotowanie:
W osobnych naczyniach pomieszać suche i mokre składniki (oprócz płatków kokosu).
Następnie niezbyt dokładnie wymieszać łyżką lub trzepaczką zawartość obu misek (tylko do połączenia składników, mogą pozostać grudki). Nie miksować!
Nałożyć do foremek na dno trochę ciasta, łyżeczkę dżemu i znowu odrobinę ciasta aby wypełnić foremki do 3/4 ich wysokości.
Wierzch posypać płatkami kokosu.
Piec 22-25 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku na złoty kolor. Piekarnik włączyć odpowiednio wcześniej żeby przygotowane muffinki natychmiast włożyć do nagrzanego piekarnika.
Muffinki z takim dżemem muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńLubię takie babeczki!
OdpowiedzUsuńprezentują się apetycznie :)
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie robiłam, chyba czas to zmienić?
OdpowiedzUsuńMniam, wyglądają pysznie :) Takie troszkę egzotyczne smaki :)
OdpowiedzUsuń