środa, 21 grudnia 2016

Cynamonowe pierniczki z dżemem

Uwielbiam przedświąteczne przygotowania. Są bardzo pracochłonne, ale sprawiają mnóstwo radości i satysfakcji. Dom cudownie pachnący piernikami, wspólne pieczenie i dekorowanie ciast i ciasteczek a w tle świąteczne piosenki. To wyjątkowy czas, który zdarza się tylko raz w roku. Już nie mogłam się doczekać kiedy znowu się zacznie :) Nic nie równa się domowym wypiekom i wspaniale jest potem usiąść przy pięknie nakrytym świątecznym stole, którego ozdobą są właśnie cudowne domowe wypieki. U nas w domu jest już tradycją, że co roku przed Bożym Narodzeniem pieczemy mnóstwo różnych ciasteczek. Moimi ulubionymi są jednak wszelkiego rodzaju pierniczki <3 Dlatego dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na kolorowe pierniki z dżemem.


Składniki na około 3 blachy pierniczków:
  • 420 g mąki orkiszowej typ 700
  • 2 jajka L
  • 100 g cukru lub ksylitolu 
  • 100 g masła
  • ok 80 g miodu
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 pełna łyżka cynamonu 
  • 1,5 łyżeczki sody
Dodatkowo
  • lukier
  • kolorowe barwniki (opcjonalnie)
  • czekolada
  • posypki Decorada (Delecta) - u mnie maczek mango, maczek truskawkowy, karmel, posypka owocowa i płatki czekoladowe
  • słoik ulubionego dżemu

Przygotowanie:

Masło roztopić w garnuszku, dodać cukier/ksylitol i mieszać do rozpuszczenia. Dodać miód i odstawić aby masa lekko przestygła (nie całkiem).

Mąkę, kakao i sodę przesiać. Dodać przyprawę do piernika oraz cynamon i wymieszać.

Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić gładkie ciasto. Będzie się kleić, ale w miarę możliwości nie dodawać więcej mąki. Zbyt dużo mąki sprawi, że pierniczki będą twarde.

Przed wałkowaniem schłodzić ciasto przez min 30 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto nie będzie klejące i dobrze będzie się je wałkować.

Ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm i wykrawać dowolne kształty.

Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok 9-11 minut (w zależności od grubości).

Po upieczeniu pierniczki przełożyć podgrzanym dżemem.

Część pierniczków polukrować, pozostałą część posmarować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i ozdobić kolorowymi posypkami.

Pierniczki są miękkie już po upieczeniu, dlatego można przygotować je nawet dzień przed świętami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)