Uwielbiam przedświąteczne przygotowania. Są bardzo pracochłonne, ale sprawiają mnóstwo radości i satysfakcji. Dom cudownie pachnący piernikami, wspólne pieczenie i dekorowanie ciast i ciasteczek a w tle świąteczne piosenki. To wyjątkowy czas, który zdarza się tylko raz w roku. Już nie mogłam się doczekać kiedy znowu się zacznie :) Nic nie równa się domowym wypiekom i wspaniale jest potem usiąść przy pięknie nakrytym świątecznym stole, którego ozdobą są właśnie cudowne domowe wypieki. U nas w domu jest już tradycją, że co roku przed Bożym Narodzeniem pieczemy mnóstwo różnych ciasteczek. Moimi ulubionymi są jednak wszelkiego rodzaju pierniczki <3 Dlatego dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na kolorowe pierniki z dżemem.
Składniki na około 3 blachy pierniczków:
- 420 g mąki orkiszowej typ 700
- 2 jajka L
- 100 g cukru lub ksylitolu
- 100 g masła
- ok 80 g miodu
- 1 płaska łyżka kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 pełna łyżka cynamonu
- 1,5 łyżeczki sody
- lukier
- kolorowe barwniki (opcjonalnie)
- czekolada
- posypki Decorada (Delecta) - u mnie maczek mango, maczek truskawkowy, karmel, posypka owocowa i płatki czekoladowe
- słoik ulubionego dżemu
Przygotowanie:
Masło roztopić w garnuszku, dodać cukier/ksylitol i mieszać do rozpuszczenia. Dodać miód i odstawić aby masa lekko przestygła (nie całkiem).
Mąkę, kakao i sodę przesiać. Dodać przyprawę do piernika oraz cynamon i wymieszać.
Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić gładkie ciasto. Będzie się kleić, ale w miarę możliwości nie dodawać więcej mąki. Zbyt dużo mąki sprawi, że pierniczki będą twarde.
Przed wałkowaniem schłodzić ciasto przez min 30 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto nie będzie klejące i dobrze będzie się je wałkować.
Ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm i wykrawać dowolne kształty.
Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok 9-11 minut (w zależności od grubości).
Po upieczeniu pierniczki przełożyć podgrzanym dżemem.
Część pierniczków polukrować, pozostałą część posmarować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i ozdobić kolorowymi posypkami.
Pierniczki są miękkie już po upieczeniu, dlatego można przygotować je nawet dzień przed świętami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)