niedziela, 18 grudnia 2016

Likier kawowo-krówkowy

Rozgrzewający podniebienie likier o smaku kawowo-krówkowym z Inką. W sam raz do świątecznej kawki albo na rozgrzanie po długim zimowym spacerze :) 



Składniki na 1 butelkę ok 0,7 l:
  • 400 g krówek
  • 200-250 ml wódki
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 150 ml bardzo mocnej kawy (z kilku pełnych łyżeczek)
  • 3 pełne łyżki kawy Inka (u mnie bezglutenowa)

Przygotowanie:

Z kilku łyżeczek zaparzyć mocny napar kawowy i przefiltrować lub przygotować bardzo mocną kawę z ekspresu.

Napar kawowy umieścić w garnku, dodać 3 łyżki kawy Inka i 100 ml śmietanki i podgrzewać na małym ogniu.

Krówki pokroić w mniejsze kawałki i dodać do garnka, cały czas mieszać do całkowitego rozpuszczenia (nie doprowadzać do wrzenia). 

Po rozpuszczeniu krówek odstawić garnek z kuchenki i lekko przestudzić masę.

Do lekko przestudzonej masy wlać ok 200-250 ml wódki (wg. uznania).

Zmiksować i przelać do wyparzonej butelki.

Przechowywać w lodówce.



Łączy przyjemne z naturalnym  zBLOGowani.pl

2 komentarze:

  1. Domowe likiery są wyśmienite:) Już nie mogę się doczekać, kiedy zrobię swój kolejny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to prawda! U mnie jeszcze jeden czeka w kolejce na publikację :)

      Usuń

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)