Składniki na 10-12 placków:
- 8 większych ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 małe/średnie jajko
- 1 pełna łyżka mąki pszennej lub jasnej orkiszowej
- sól
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki, marchew i cebulę obrać. Umyć i zetrzeć. Marchewkę na drobne wiórki a ziemniaki i cebulę na najdrobniejszej tarce na gładką masę.
Startą masę dokładnie odsączyć na drobnym sicie. Zazwyczaj w masie jest dużo wody a odsączenie jest gwarancją smacznych, chrupiących placków bez nadmiaru tłuszczu.
Do odsączonej masy dodać jajko, mąkę i sól do smaku. Dokładnie wymieszać.
Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i bardzo dziękuje
OdpowiedzUsuń