Lubicie awokado? Mi najbardziej smakuje z dodatkiem czosnku, jajek, soku z cytryny i soli. Awokado jest bardzo zdrowe więc nawet jeśli nie zasmakowało Wam za pierwszym razem, warto się do niego przekonać i wypróbować z dodatkiem innych składników ;) Można dodać je również do koktajlu np. bananowego. Dziś przepis na jajka nadziewane pastą z awokado z dodatkiem czosnku i czerwonej papryki. To smaczna przekąska np. na święta lub domowe przyjęcie.
Składniki na 8 połówek:
- 4 jajka
- 1 dojrzałe, miękkie awokado
- połowa czerwonej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Następnie obrać i podzielić na połówki. Wydrążyć żółtka.
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ.
W misce dokładnie rozgnieść miąższ z awokado (można zblendować).
Połowę papryki pokroić w drobną kostkę, ząbek czosnku przecisnąć przez praskę.
Do miski z awokado dodać pokruszone żółtka, paprykę, czosnek i sok z cytryny. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Jajka nadziać farszem. Podawać z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)