czwartek, 2 marca 2017

Jajka z pastą z awokado

Lubicie awokado? Mi najbardziej smakuje z dodatkiem czosnku, jajek, soku z cytryny i soli. Awokado jest bardzo zdrowe więc nawet jeśli nie zasmakowało Wam za pierwszym razem, warto się do niego przekonać i wypróbować z dodatkiem innych składników ;) Można dodać je również do koktajlu np. bananowego. Dziś przepis na jajka nadziewane pastą z awokado z dodatkiem czosnku i czerwonej papryki. To smaczna przekąska np. na święta lub domowe przyjęcie.

Składniki na 8 połówek:
  • 4 jajka
  • 1 dojrzałe, miękkie awokado
  • połowa czerwonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • świeżo mielony pieprz


Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Następnie obrać i podzielić na połówki. Wydrążyć żółtka.

Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ.

W misce dokładnie rozgnieść miąższ z awokado (można zblendować).

Połowę papryki pokroić w drobną kostkę, ząbek czosnku przecisnąć przez praskę.

Do miski z awokado dodać pokruszone żółtka, paprykę, czosnek i sok z cytryny. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.

Jajka nadziać farszem. Podawać z pieczywem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)