środa, 1 marca 2017

Pancakes na maślance

Błyskawiczne placuszki na maślance idealne na śniadanie lub podwieczorek. Można podawać ze świeżymi owocami, cukrem pudrem, miodem, syropem klonowym, jogurtem czy ulubioną konfiturą. Na pewno zasmakują także małym niejadkom :)

Składniki na ok 8 placuszków:
  • 1 szklanka mąki jasnej orkiszowej albo tortowej
  • 1 szklanka maślanki
  • 3-4 łyżki ksylitolu (lub cukru/cukru pudru)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 małe/średnie jajko
  • *opcjonalnie pół łyżeczki skórki otartej z wyparzonej cytryny lub pomarańczy

Przygotowanie:

Mąkę, proszek i sodę przesiać. 

Dodać pozostałe składniki i energicznie wymieszać lub zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.

Patelnie posmarować olejem i rozgrzać. Najlepiej smażyć na patelni z nieprzywierającą powłoką. Nie trzeba wtedy praktycznie w ogóle używać tłuszczu.

Pancakes smażyć na małym/średnim ogniu tak aby za szybko się nie przypiekły.

Równie dobrze smakują na ciepło jak i na zimno :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)