wtorek, 20 czerwca 2017

Spaghetti bolognese

Prosty, szybki, pożywny makaron z sosem mięsno-pomidorowym. Uwielbiają go także dzieci :)

Składniki na 4 porcje:
  • 400 g makaronu spaghetti
  • 500 g mięsa mielonego mieszanego
  • 1 l passaty pomidorowej
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • oregano, bazylia (świeże lub suszone)
  • pieprz, sól do smaku
  • 1 płaska łyżka ksylitolu lub cukru
  • opcjonalnie 1 łyżka czerwonego pesto 
  • oliwa do podsmażenia
  • ser do posypania (żółty/mozzarella/parmezan)

Przygotowanie:

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć przez chwilę na kilku łyżach oleju.

Następnie dodać obraną i startą na grubych oczkach marchewkę. Zmniejszyć ogień i dusić razem przez kilka minut.

Dodać mięso mielone, przyprawić solą i pieprzem i dusić przez ok 15 min.

Następnie dodać passatę, ksylitol lub cukier, bazylię i oregano. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do sosu. 

Gotować razem przez kilka minut, spróbować i doprawić do smaku. Można dodać łyżkę czerwonego pesto.

Makaron ugotować we wrzącej, osolonej wodzie wg. instrukcji na opakowaniu. 

Odcedzić, rozdzielić na talerze i nałożyć sos. Można także wymieszać makaron i sos bezpośrednio w garnku i potem nakładać.

Na tarce zetrzeć kawałek żółtego sera, mozzarelli lub parmezanu i posypać danie. Można udekorować świeżymi ziołami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)