niedziela, 31 stycznia 2016

Churros

Churros to hiszpański przysmak z ciasta parzonego. To podłużne pączki podawane z czekoladą lub cukrem pudrem. Ich przygotowanie jest proste i szybkie. Są bardzo smaczne i chrupiące, ale najlepiej smakują w dniu przygotowania. To moja kolejna propozycja do przygotowania na Tłusty Czwartek. Inne znajdziecie tutaj [klik].

Składniki na ok 25 sztuk:
  • 250 ml wody
  • 80 g masła
  • 3 nieduże jajka (S-M)
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Wodę zagotuj z solą i cukrem waniliowym. Zmniejsz ogień i dodaj masło, mieszaj aż się rozpuści.

Następnie przesiej mąkę i stopniowo dodawaj do garnka energicznie mieszając aż ciasto będzie jednolite. Garnek zdejmij z palinka i po ok 10 minutach dodaj jajka. Miksuj do połączenia składników.

Olej rozgrzej w garnku z szerokim dnem. 

Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy i wyciskaj paski bezpośrednio na rozgrzany olej. Smaż stopniowo. Każdą partię smaż z obu stron na złocisty kolor.

Po usmażeniu posyp pączki cukrem pudrem lub polej roztopioną czekoladą. 



poniedziałek, 25 stycznia 2016

Likier krówkowy. Najlepszy!

Wszystko co domowe smakuje najlepiej, zwłaszcza jeśli ma się satysfakcję, że przygotowało się to samemu. Ja wczoraj pierwszy raz zrobiłam domowy likier. Okazuje się, że przygotowanie domowych trunków wcale nie musi być trudne czy pracochłonne. Przygotowanie tego likieru nie zajmuje dużo czasu a jego smak jest obłędny. Oczywiście pierwszym degustatorem był mój mąż i potwierdza, że wcale nie przesadzam ;) No to co, kto się skusi?

Składniki na 750 ml likieru:
  • 600 g krówek
  • 250 ml kremówki 36%
  • 250-350 ml wódki (w zależności jak mocne trunki lubimy ;)

Przygotowanie:

Kremówkę zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i dodaj krówki.

Cały czas mieszaj aż wszystkie cukierki całkowicie rozpuszczą się w śmietanie. Nie doprowadzaj masy ponownie do wrzenia.

Zdejmij masę z ognia i odstaw na 20-30 minut, co kilka minut przemieszaj.

Po tym czasie do jeszcze ciepłej masy wlej wódkę i energicznie mieszaj łyżką aż składniki się połączą.

Przelej likier do wyparzonej butelki i przechowuj w lodówce. Od czasu do czasu wstrząśnij butelką.

Na zdrowie ;)



piątek, 22 stycznia 2016

Pomarańczowa drożdżówka na szybko

Szybkie ciasto drożdżowe bez wyrabiania i wyrastania. Wystarczy połączyć ze sobą suche i mokre składniki i wylać ciasto do formy. Jeśli macie ochotę na smaczną drożdżówkę a nie macie czasu albo ochoty na jej pracochłonne przygotowywanie, zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Wyśmienicie smakuje z masłem, ulubioną marmoladą i kubkiem mleka lub świeżo mielonej aromatycznej kawy <3 


Składniki (na formę 30cm x 11cm):

Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 12 g drożdży instant
  • 4 łyżki cukru 
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 
  • 1 duże jajko
  • 120 g masła
  • 3/4 szklanki mleka
Kruszonka:
  • 100 g mąki
  • 50 g cukru
  • 60 g masła w temp. pokojowej

Przygotowanie:

Kruszonka: Mąkę, cukier i masło zagnieść i schłodzić w lodówce.

Drożdżówka: Mleko podgrzać, rozpuścić w nim masło. Gdy trochę ostygnie dodać drożdże instant, cukier, jajko i skórkę otartą z jednej wyparzonej i wyszorowanej pomarańczy. Dokładnie wymieszać. 

Mieszając trzepaczką stopniowo dodawać mąkę. Mieszać do momentu aż ciasto będzie jednolite.  

Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wylać do formy, wierzch ciasta posypać kruszonką. Ciasto wstawić do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika i piec przez ok 45 minut aż wierzch i kruszonka się zarumienią.

Po upieczeniu drożdżówkę ostrożnie wyjąć z formy i studzić na kratce.