Składniki:
- 2-3 skrzydełka
- 2 duże marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (190g)
- torebka ryżu pełnoziarnistego (u mnie Kupiec)
- kilka gałązek świeżego oregano
- 1 łyżeczka cukru
- przyprawy: świeżo zmielony pieprz, sól
- ewentualnie śmietana do zabielenia
- opcjonalnie kilka kropli sosu Tabasco
Przygotowanie:
Skrzydełka dokładnie umyć i zalać około 2 litrami wody. Gotować do momentu aż na górze przestanie zbierać się szumowina, którą oczywiście należy zebrać przed dodaniem warzyw ;)
Warzywa obrać i pokroić wedle uznania w większe bądź mniejsze części. Ja zawsze dodaję ćwiartkę selera w całości a marchew i pietruszkę kroję w plasterki.
Warzywa dodać do zupy i wsypać ryż z torebki. Ugotują się w tym samym czasie. Jeśli warzywa dodajecie w większych kawałkach to ryż możecie dodać kilka minut później żeby się nie rozgotował. Można także ugotować ryż oddzielnie i dopiero potem nałożyć na talerz i zalać zupą. Ja wybieram zawsze opcję pierwszą :)
Kiedy warzywa zmiękną i ryż napęcznieje, odlewamy 2-3 chochelki bulionu do małego garnuszka, mieszamy z przecierem pomidorowym, dodajemy cukier i zagotowujemy. Następnie tak rozrobiony przecier wlewamy do zupy.
Doprawiamy do smaku pieprzem i solą i dodajemy posiekane oregano.
Jeśli ktoś lubi może zabielić zupę zahartowaną śmietaną.
Dla podkreślenia charakteru zupy można dodać kilka kropli sosu Tabasco, zwłaszcza jeśli ktoś lubi pikantne smaki :)
Dla podkreślenia charakteru zupy można dodać kilka kropli sosu Tabasco, zwłaszcza jeśli ktoś lubi pikantne smaki :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)