Kolejna propozycja na bezglutenowym posiłek. U nas placki były dziś na obiad, ale myślę, że będą także smacznym i sytym śniadaniem albo słodkim deserem na ciepło. Użyłam słodkich jabłek, dlatego już nie dosładzałam, ale jeśli uznacie, że placki są jednak za mało słodkie, możecie dosłodzić je np. miodem. Z placuszkami należy obchodzić się bardzo delikatnie podczas nakładania na patelnie i odwracania. Masa jest klejąca więc dobrze będzie moczyć łyżkę w wodzie żeby ułatwić sobie formowanie. Przewracać je najlepiej łopatką dopiero wtedy kiedy dolna strona się przyrumieni. Podawać z jogurtem lub śmietaną.
Składniki na 12 placuszków:
- 2 woreczki brązowego ryżu (u mnie Risana firmy Sonko)
- 2 duże jabłka
- 2 łyżeczki cynamonu
- śmietana lub jogurt do podania
- olej do nasmarowania patelni
Przygotowanie:
Ryż ugotować i przestudzić.
Jabłka obrać i zetrzeć na grubym tarle.
Ryż zmiksować przez chwilę w blenderze, dodać starte jabłko i cynamon, dokładnie wymieszać.
Patelnie z powłoką nieprzywierającą rozgrzać i posmarować olejem (nie smażyłam w głębokim oleju).
Formować niewielkie placuszki i smażyć z dwóch stron na złocisty kolor.
Podawać ze śmietaną, jogurtem, serkiem, miodem lub ulubionymi owocami.
świetny pomysł na wykorzystanie z ryżu. uwielbiam duet jabłko-cynamon :)
OdpowiedzUsuńekstra pomysł, lubię ryż z jabłkami, a w formie placuszków to coś nowego :)
OdpowiedzUsuń