piątek, 3 stycznia 2014

Bezglutenowe placuszki ryżowe z jabłkami i cynamonem

Kolejna propozycja na bezglutenowym posiłek. U nas placki były dziś na obiad, ale myślę, że będą także smacznym i sytym śniadaniem albo słodkim deserem na ciepło. Użyłam słodkich jabłek, dlatego już nie dosładzałam, ale jeśli uznacie, że placki są jednak za mało słodkie, możecie dosłodzić je np. miodem. Z placuszkami należy obchodzić się bardzo delikatnie podczas nakładania na patelnie i odwracania. Masa jest klejąca więc dobrze będzie moczyć łyżkę w wodzie żeby ułatwić sobie formowanie. Przewracać je najlepiej łopatką dopiero wtedy kiedy dolna strona się przyrumieni. Podawać z jogurtem lub śmietaną.

Składniki na 12 placuszków:
  • 2 woreczki brązowego ryżu (u mnie Risana firmy Sonko)
  • 2 duże jabłka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • śmietana lub jogurt do podania
  • olej do nasmarowania patelni

Przygotowanie:

Ryż ugotować i przestudzić.

Jabłka obrać i zetrzeć na grubym tarle.

Ryż zmiksować przez chwilę w blenderze, dodać starte jabłko i cynamon, dokładnie wymieszać.

Patelnie z powłoką nieprzywierającą rozgrzać i posmarować olejem (nie smażyłam w głębokim oleju). 

Formować niewielkie placuszki i smażyć z dwóch stron na złocisty kolor. 

Podawać ze śmietaną, jogurtem, serkiem, miodem lub ulubionymi owocami.


2 komentarze:

  1. świetny pomysł na wykorzystanie z ryżu. uwielbiam duet jabłko-cynamon :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ekstra pomysł, lubię ryż z jabłkami, a w formie placuszków to coś nowego :)

    OdpowiedzUsuń

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)