Składniki na obiad dla 3-4 osób:
- 2 woreczki kaszy gryczanej
- 1 papryka zielona
- 500 g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
- 150 g pieczarek
- 3 łyżki przecieru pomidorowego (użyłam Pudliszki)
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 1 duża cebula
- sól, pieprz do smaku
- 100 g tartego sera żółtego
- olej do podsmażenia mięsa
Przygotowanie:
Kaszę ugotować w osolonej wodzie.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
Gdy się zeszkli dodać mięso mielone i podsmażyć.
Przecier rozrobić z 3-4 łyżkami wody i dodać do mięsa.
Pieczarki pokroić w półplasterki, paprykę w kostkę, tymianek posiekać i dodać na patelnię z mięsem.
Po chwili kaszę wymieszać z zawartością patelni, doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodatkowo dodać także trochę sera żółtego.
Kaszę z mięsem przełożyć do naczynia żaroodpornego lub kokilek, posypać żółtym serem i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut.
Robiłam wczoraj na obiad miałam gości z Warszawy bardzo im smakowało i byli mile zaskoczeni takim połączeniem kaszy i mięsa mielonego:)
OdpowiedzUsuńJestem wyjątkowo mile zaskoczona ;) wlasnie zjedliśmy na obiad- pycha ;) uzylam więcej przypraw ;p
OdpowiedzUsuńRobiłam dzisiaj na obiad, było pycha, tylko dodałabym do tego jakiś sosik osobno przygotowany np: z pomidorów, może coś innego? jakieś pomysły ??
OdpowiedzUsuń