sobota, 21 czerwca 2014

Kasza zapiekana z mięsem mielonym i pieczarkami

Pożywny, zdrowy i aromatyczny obiad zapiekany w piekarniku. 

Składniki na obiad dla 3-4 osób:
  • 2 woreczki kaszy gryczanej
  • 1 papryka zielona
  • 500 g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
  • 150 g pieczarek
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego (użyłam Pudliszki)
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • 100 g tartego sera żółtego
  • olej do podsmażenia mięsa

Przygotowanie:

Kaszę ugotować w osolonej wodzie.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.

Gdy się zeszkli dodać mięso mielone i podsmażyć.

Przecier rozrobić z 3-4 łyżkami wody i dodać do mięsa.

Pieczarki pokroić w półplasterki, paprykę w kostkę, tymianek posiekać i dodać na patelnię z mięsem.

Po chwili kaszę wymieszać z zawartością patelni, doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodatkowo dodać także trochę sera żółtego.

Kaszę z mięsem przełożyć do naczynia żaroodpornego lub kokilek, posypać żółtym serem i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut.



Pudliszki - Pomidorowe inspiracje

3 komentarze:

  1. Robiłam wczoraj na obiad miałam gości z Warszawy bardzo im smakowało i byli mile zaskoczeni takim połączeniem kaszy i mięsa mielonego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem wyjątkowo mile zaskoczona ;) wlasnie zjedliśmy na obiad- pycha ;) uzylam więcej przypraw ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam dzisiaj na obiad, było pycha, tylko dodałabym do tego jakiś sosik osobno przygotowany np: z pomidorów, może coś innego? jakieś pomysły ??

    OdpowiedzUsuń

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)