Idealna propozycja dla tych, którzy uwielbiają zarówno makowce jak i serniki. Tym razem na spodzie z herbatników, kakao i masła. Pyszne, proste ciasto, które trzeba wypróbować :) U nas królowało na świątecznym stole zaraz obok babki orzechowej i piernika staropolskiego :) Ciasto można przygotować również bez kruchego spodu (czas pieczenia taki sam).
Składniki na blaszkę o wymiarach ok 25 x 36 cm:
Masa makowa:
- 850-900 g gotowej masy makowej z puszki
- 3 jajka
- 50 g wiórków kokosowych
- 0,5 szklanki bakalii
- 2 budynie waniliowe
- *opcjonalnie odrobina aromatu migdałowego
Masa serowa:
- 1 kg sera w wiaderku (niesłodzonego)
- ok 0,5 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 jajka (osobno białka i żółtka)
- 100 g masła
- 0,5 szklanki bakalii (u mnie kandyzowana skórka pomarańczowa i rodzynki)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub kisielu cytrynowego
Kruchy spód:
- 400 g herbatników
- 1 pełna łyżka gorzkiego kakao
- 200 g masła
Przygotowanie:
Spód ciasteczkowy: Masło roztopić na małym ogniu. Herbatniki rozdrobnić w blenderze na drobny proszek. W większym naczyniu połączyć masło z ciasteczkami i przesianym kakao.
Tak przygotowaną masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (nie większą niż ok 25 x 36 cm) równomiernie rozprowadzić i ugnieść palcami.
Masa makowa: Masę makową dokładnie wymieszać z jajkami, kokosem, bakaliami i budyniami w proszku.
Tak przygotowaną masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (nie większą niż ok 25 x 36 cm) równomiernie rozprowadzić i ugnieść palcami.
Masa makowa: Masę makową dokładnie wymieszać z jajkami, kokosem, bakaliami i budyniami w proszku.
Wylać masę na blachę z ciasteczkowym spodem i równomiernie rozprowadzić.
Masa serowa: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z masłem i cukrem.
Następnie dodać ser i zmiksować.
Potem budyń w proszku i ubijać na wolnych obrotach około minutę.
Potem budyń w proszku i ubijać na wolnych obrotach około minutę.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę serową.
Masę serową wylać na warstwę makową i piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok 70 minut.
Jeśli ser za szybko się przyrumieni można przed końcem otworzyć piekarnik i nakryć go folią aluminiową.
Po upieczeniu zostawić seromak w wyłączonym zamkniętym piekarniku przez co najmniej 60 minut. Następnie uchylić drzwiczki i wyjąć po kolejnej godzinie.
uwielbiam mak i bakalie, a dodanie do tego warstwy sernikowej to świetne urozmaicenie :)
OdpowiedzUsuń