Składniki na 4-5 porcji:
zupa:
- 1 mała dynia
- 3 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- kawałek pora
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- ziele angielskie
- sól, pieprz
- imbir mielony, gałka muszkatołowa
- goździki, kurkuma
- 1 łyżka masła
dodatki:
- kilka kromek chleba tostowego
- pestki dyni
- olej z pestek dyni
- sól
- masło klarowane
- kremówka (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Włożyć do garnka, zalać wodą ok 2 cm ponad warzywa, dodać liście laurowe, ziele angielskie (kilka kuleczek).
Gotować pod przykryciem do miękkości.
Gdy warzywa będą miękkie, wyjąć przyprawy a resztę zblendować na gładki krem.
Ząbki czosnku obrać i wycisnąć do zupy. Przyprawić solą, pieprzem, imbirem, kurkumą, goździkami i gałką muszkatołową do smaku - wg. uznania (ja używam dużo przypraw). Można dodać sok z 1-2 pomarańczy. Dodać łyżkę masła.
Grzanki: Chleb tostowy pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym, posolić.
Na talerzu posypać zupę grzankami, pestkami dyni i polać olejem z pestek. Można dodać łyżkę ubitej kremówki.