niedziela, 30 września 2012

Szybkie ciasto z automatu do wypieku chleba

Ubiegły tydzień upłynął na 'testowaniu' prezentu od Zakładów Tłuszczowych Kruszwica, który udało mi się otrzymać dzięki zabawie organizowanej przez Kuchnię Ireny i Andrzeja. Oczywiście w pierwszej kolejności upiekłam chleb, potem jednak nadszedł czas na eksperyment. W instrukcji urządzenia znalazłam przepis na ciasto, ale ponieważ nie miałam mąki pszennej, która była głównym składnikiem tego wypieku użyłam mąki kukurydzianej i pełnoziarnistej. Należało dodać także masło- ja dodałam olej. Ciasto wyszło bardzo kruche, babkowe. Najważniejsze - było pyszne! 

Składniki:
  • 270g mąki kukurydzianej (u mnie Kupiec)
  • 150g mąki pszennej razowej (lub np. tortowej)
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • ok 100ml oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
  • garść rodzynek

Przygotowanie:

Jajka ucieramy z cukrem i solą na puszystą masę. Wlewamy do formy. Dodajemy olej i aromat pomarańczowy.

Mąkę oraz proszek do pieczenia mieszamy i wsypujemy do formy usypując pośrodku stożek. 

Ustawiamy program do wypieku ciasta (u mnie nr 10). W momencie sygnału dodajemy rodzynki, jeśli dodajemy ich niewiele można dodać je już na początku. 

Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce. 

Z dodatkami można oczywiście eksperymentować, zamiast aromatu można dodać np. skórkę z cytryny, zamiast rodzynek - żurawinę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)