poniedziałek, 1 października 2012

Paprykowe risotto

Składniki (2 porcje):
  • 200g ryżu Arborio do risotto (u mnie Kupiec)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 cebula
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • olej do podsmażenia warzyw
  • zioła: tymianek, oregano, koperek
  • przyprawy: sól, chili (lub kilka kropli sosu Tabasco)

Przygotowanie:

Ryż podsmażamy chwilę na oliwie, następnie dodajemy dwie szklanki wody bądź bulionu. 

Mieszamy i gotujemy aż ryż wciągnie całą wodę. 

Cebulę kroimy w kosteczkę i zarumieniamy na oleju, dodajemy pokrojone w kostkę papryki i dusimy do miękkości. 

Tak przygotowane warzywa dodajemy do ryżu razem z łyżką przecieru. Doprawiamy posiekanymi ziołami, solą oraz chili lub sosem Tabasco. 
Kulinarne inspiracje i nagrody

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)