wtorek, 8 stycznia 2013

Gofry z mąką pełnoziarnistą

Dziś przepis na pyszne gofry z dodatkiem mąki pszennej pełnoziarnistej, która wcale nie powoduje, że są one mniej smaczne. Był to wprawdzie eksperyment, ale na szczęście należał do udanych :) Skorzystałam z tego przepisu, wprowadzając własne modyfikacje.

Składniki na 5 dużych gofrów - takich jak na zdjęciu:
  • 70g masła
  • 120g cukru
  • 3 jajka
  • 200g mąki tortowej
  • 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 270ml mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli 

Przygotowanie:

Masło roztopić i zostawić do ostygnięcia.

Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę.

Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Gdyby masa była zbyt gęsta można dodać nieco więcej mleka.

Nalewać do rozgrzanej gofrownicy po jednej niewielkiej chochelce. Piec ok 4 minuty (u mnie stopień zarumienienia ustawiony na poziomie 4).

Najlepiej smakują świeże, potem najlepiej podgrzać je w tosterze.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)