piątek, 12 kwietnia 2013

Muffinki z suszonymi morelami

Dzisiaj co prawda Dzień Czekolady, ale niestety nie mam dla Was w zanadrzu żadnego czekoladowego przepisu. 
Jednak jeśli macie ochotę suszone morele możecie w muffinkach zastąpić np. kostkami ulubionej czekolady ;)

Składniki na 10-11 muffinek:
  • 170g mąki pszennej tortowej
  • 70g cukru
  • 120ml oleju
  • 70ml jogurtu naturalnego
  • 70ml maślanki lub kefiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 10-11 suszonych moreli
  • płatki migdałów do posypania

Przygotowanie:

W osobny naczyniach wymieszać suche i mokre składniki (oprócz płatków migdałów i moreli).

Następnie połączyć zawartość obu misek. Delikatnie, niezbyt dokładnie wymieszać. Ciasto nie powinno być zbyt gęste. 

Foremki na muffinki napełnić do połowy, włożyć suszoną morelę i przykryć łyżką ciasta (powinny być wypełnione do 3/4 ich wysokości). Posypać płatkami migdałów.

Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 15-20 minut (aż się ładnie zarumienią).

Smacznego :)

Babki i babeczki

5 komentarzy:

  1. Asiu ale tu u Ciebie pyszności :))) super muffinki i inne wspaniałe rzeczy :))
    dopisuję się do podglądaczy i pozdrawiam serdecznie :)
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo.. jak dla mnie zaskakujące połączenie, ale prezentują się jak zwykle cudownie:) Muffiny są bardzo wdzięczne;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne muszą byc...dzięki za udział w akcji..

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają super zapraszam do konkursu muffinkowego :) http://wedrowkipokuchni1.wordpress.com/2013/04/12/wiosenny-konkurs/

    OdpowiedzUsuń
  5. oj, a to zdecydowanie moje smaki! mniam, jak tylko znajdę w tygodniu chwilę czasu, na pewno wypróbuję! :)

    Karola

    OdpowiedzUsuń

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)