Kolejne domowe bułeczki, tym razem z ostropestem i ziarenkami szałwi hiszpańskiej - chia. Równie proste i pyszne jak poprzednie. Bez konieczności sporządzania rozczynu co także ułatwia ich przygotowanie.
Składniki na 10 bułek:
- 350 g mąki pszennej typ 450
- 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 300 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- 10 g drożdży instant (ok 1,5 opakowania)
- 4 łyżeczki nasion chia
- 4 łyżeczki mielonego ostropestu
- 1 łyżka miodu
- 1,5 łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wsypać do miski i wyrobić elastyczne ciasto.
Ciasto może lekko się kleić, nie należy dosypywać mąki, bo bułki będą twarde i zbite.
Spód miski oprószyć mąką, włożyć do niej wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na minimum 45 minut.
Po tym czasie jeśli ciasto znacznie zwiększyło już swoją objętość, uformować 10 płaskich bułeczek, ułożyć na blachach wyłożonych papierem i ponownie odstawić do wyrośnięcia na min 30 min.
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni (góra-dół) i piec bułki przez ok 17 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)