wtorek, 6 października 2015

Ciasto orkiszowe z malinami

Puszysty, delikatny, słodkawy, pełnoziarnisty biszkopt z kwaskowatymi malinami. Poza sezonem można użyć malin mrożonych, ale raczej w mniejszej ilości. Myślę, że nie będzie przesadą jeśli uznamy, że ciacho jest nie tylko pyszne, ale i zdrowe ;)  Zwłaszcza z ksylitolem zamiast cukru.

Składniki na małą blaszkę:
  • 5 dużych jajek
  • 5 niezbyt czubatych łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki mąki orkiszowej jasnej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki ksylitolu (może być ew. cukier)
  • 300-400 g malin

Przygotowanie:

Maki przesiać z proszkiem do pieczenia.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.

Gdy piana zaczyna robić się sztywna dodawać stopniowo ksylitol/cukier, następnie żółtka.

Wyłączyć mikser i szpatułką delikatnie wymieszać mąki z masą jajeczną.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Na wierzch ciasta ułożyć maliny.

Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 25-30 min (góra-dół) aż ciasto się ładnie zarumieni. 

Po upieczeniu można posypać ciasto ksylitolem w pudrze lub cukrem pudrem.



2 komentarze:

  1. Właśnie szukałam inspiracji na odwiedziny gości i trafiłam na ten przepis.
    Wypróbuję go przy kawie :)

    OdpowiedzUsuń

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)