Szybkie ciasto drożdżowe bez wyrabiania i wyrastania. Wystarczy połączyć ze sobą suche i mokre składniki i wylać ciasto do formy. Jeśli macie ochotę na smaczną drożdżówkę a nie macie czasu albo ochoty na jej pracochłonne przygotowywanie, zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Wyśmienicie smakuje z masłem, ulubioną marmoladą i kubkiem mleka lub świeżo mielonej aromatycznej kawy <3
Składniki (na formę 30cm x 11cm):
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 12 g drożdży instant
- 4 łyżki cukru
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 duże jajko
- 120 g masła
- 3/4 szklanki mleka
Kruszonka:
Przygotowanie:
Kruszonka: Mąkę, cukier i masło zagnieść i schłodzić w lodówce.
- 100 g mąki
- 50 g cukru
- 60 g masła w temp. pokojowej
Przygotowanie:
Kruszonka: Mąkę, cukier i masło zagnieść i schłodzić w lodówce.
Drożdżówka: Mleko podgrzać, rozpuścić w nim masło. Gdy trochę ostygnie dodać drożdże instant, cukier, jajko i skórkę otartą z jednej wyparzonej i wyszorowanej pomarańczy. Dokładnie wymieszać.
Mieszając trzepaczką stopniowo dodawać mąkę. Mieszać do momentu aż ciasto będzie jednolite.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wylać do formy, wierzch ciasta posypać kruszonką. Ciasto wstawić do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika i piec przez ok 45 minut aż wierzch i kruszonka się zarumienią.
Po upieczeniu drożdżówkę ostrożnie wyjąć z formy i studzić na kratce.
Mieszając trzepaczką stopniowo dodawać mąkę. Mieszać do momentu aż ciasto będzie jednolite.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wylać do formy, wierzch ciasta posypać kruszonką. Ciasto wstawić do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika i piec przez ok 45 minut aż wierzch i kruszonka się zarumienią.
Po upieczeniu drożdżówkę ostrożnie wyjąć z formy i studzić na kratce.
uwielbiam drożdzowe, ale pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżówki, z kubkiem mleka posmarowana dżemem i masłem- pychotka.
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto -wyszło genialnie. Tylko kruszonka jakąś sypka
OdpowiedzUsuńByć może za krótko gnieciona albo masło nie było w temperaturze pokojowej? Zapomniałam dopisać, że powinno być cieplejsze niż prosto z lodówki. Super, że smakuje! :)
UsuńWg mojej mamy powinno być żółtko. Masło było w temp pokojowej. Na pewno jeszcze będę robić to popracuję nad kruszonką :))
UsuńMoja wyszła jak należy, ale z ciekawości spróbuję kiedyś z żółtkiem :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam jest świetna tylko za szybko znika
OdpowiedzUsuń