poniedziałek, 13 marca 2017

Muffinki z jagodami

W ramach zachcianki na jagody powstały ostatnio obok koktajlu pyszne muffinki :) Poza sezonem można użyć jagód mrożonych. Muffiny są puszyste i delikatne. Jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki dodajcie więcej ksylitolu lub cukru albo zróbcie lukier. Składniki odmierzam szklanką o pojemności 250 ml.

Składniki na 14 babeczek:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 0,5 szklanki ksylitolu lub cukru (lub więcej wg.uznania)
  • niecałe 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 jajka M
  • 1 pełna szklanka jagód mrożonych (lub świeżych)
  • płatki migdałów do posypania przed pieczeniem

Przygotowanie:

Cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę z połowy.

Do miski przesiać mąkę, sodę i proszek, dodać skórkę z cytryny i ksylitol bądź cukier. Wymieszać. Wsypać jagody.

W osobnym naczyniu wymieszać jajka, olej i maślankę.

Zawartość obu naczyń wymieszać łyżką. Mieszamy tylko do połączenia składników, możliwie najkrócej. Po długim mieszaniu lub zmiksowaniu muffinki mogą być zbite i "gumowe".

Foremki wypełnić ciastem. Można wcześniej wyłożyć je papilotkami. Wierzch muffinek posypać płatkami migdałów.

Piec w 190 stopniach ok 22 min (góra-dół).


2 komentarze:

  1. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis.
    Jeśli tylko można i użyć proszku do pieczenia bez fosforanów - mogłabyś go zgłosić do mojej akcji Miss Babeczki na Mikserze.
    Wystarczy spełnić kilka warunków i już można wypiec sobie atrakcyjne nagrody, jak bielizna Kinga, ekoprodukty Bioplanet i akcesoria kuchenne Borner.
    Zachęcam!

    OdpowiedzUsuń

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)