W ramach zachcianki na jagody powstały ostatnio obok koktajlu pyszne muffinki :) Poza sezonem można użyć jagód mrożonych. Muffiny są puszyste i delikatne. Jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki dodajcie więcej ksylitolu lub cukru albo zróbcie lukier. Składniki odmierzam szklanką o pojemności 250 ml.
Składniki na 14 babeczek:
- 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody
- skórka otarta z połowy cytryny
- 0,5 szklanki ksylitolu lub cukru (lub więcej wg.uznania)
- niecałe 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka maślanki
- 2 jajka M
- 1 pełna szklanka jagód mrożonych (lub świeżych)
- płatki migdałów do posypania przed pieczeniem
Przygotowanie:
Cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę z połowy.
Do miski przesiać mąkę, sodę i proszek, dodać skórkę z cytryny i ksylitol bądź cukier. Wymieszać. Wsypać jagody.
W osobnym naczyniu wymieszać jajka, olej i maślankę.
Zawartość obu naczyń wymieszać łyżką. Mieszamy tylko do połączenia składników, możliwie najkrócej. Po długim mieszaniu lub zmiksowaniu muffinki mogą być zbite i "gumowe".
Foremki wypełnić ciastem. Można wcześniej wyłożyć je papilotkami. Wierzch muffinek posypać płatkami migdałów.
Piec w 190 stopniach ok 22 min (góra-dół).
Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i gratuluję
OdpowiedzUsuńFajny przepis.
OdpowiedzUsuńJeśli tylko można i użyć proszku do pieczenia bez fosforanów - mogłabyś go zgłosić do mojej akcji Miss Babeczki na Mikserze.
Wystarczy spełnić kilka warunków i już można wypiec sobie atrakcyjne nagrody, jak bielizna Kinga, ekoprodukty Bioplanet i akcesoria kuchenne Borner.
Zachęcam!