niedziela, 5 sierpnia 2012

Tarta z lemon curd

Kolejny raz skorzystałam z przepisu na tartę z bloga Smakowity Kąsek. Tym razem nie tylko z przepisu na spód, ale również nadzienie. Tarta wyszła znakomita, lekko kwaśna tak, jak lubię.

Składniki:

Spód:
  • 250g mąki kukurydzianej
  • 125g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru
Lemon curd:
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • sok z 3 cytryn
  • 150g cukru pudru
  • 1 łyżka oliwy
Beza:
  • 4 białka (akurat te, które pozostały po wcześniejszym oddzieleniu od żółtek)
  • 100g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Z mąki, masła, żółtka i cukru pudru zagniatamy ciasto. Następnie formujemy kulę, owijamy ją folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. 

Formę natłuszczamy i obsypujemy mąką, jeśli mamy foremkę silikonową pomijamy ten krok. 

Następnie wygniatamy formę ciastem i przykrywamy folią aluminiową. Ciasto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy ciasto przez ok 20 min w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze kilka minut aż uzyska złoty kolor.

Składniki do lemon curd oprócz oliwy zagotowujemy cały czas mieszając. Po 3 minutach dodajemy łyżkę oliwy i dalej chwilę mieszamy. Jeśli powstały grudki masę należy zmiksować po zdjęciu z kuchenki.

Masę wylewamy na spód i pieczemy kolejne 10 minut.

W tym czasie przygotowujemy bezę. Najpierw ubijamy białka na sztywną pianę, potem dodajemy cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy by połączyć składniki.
Bezę wylewamy na tartę i pieczemy aż będzie miała złoty kolor.




2 komentarze:

  1. Kiedy pierwszy raz robiłam lemon curd, poległam niemiłosiernie i - przyznaję - trochę zniechęciłam. Ale myślę, że wkrótce podejmę kolejną próbę.
    Twoje ciasto wygląda bardzo smakowicie :)

    Pozdrawiam Cię serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie spróbuj raz jeszcze, bo warto :)
      Pozdrawiam!

      Usuń

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)