niedziela, 12 marca 2017

Koktajl malinowy z kiwi i miętą

Ostatnio codziennie wypijamy szklankę świeżego soku lub koktajlu. Chyba czas uzupełnić poziom witamin, tym bardziej, że taki koktajl z maliną, kiwi i miętą, będzie prawdziwie odżywczym dodatkiem do codziennej diety! Dzięki owocom bogatym w liczne witaminy i minerały, taki napój wspiera nasze funkcje poznawcze, wzmacnia układ odpornościowy, poprawia kondycję skóry, a także wpływa korzystnie na nasze serce! Dodatkowo, dzięki zawartości magnezu, może wspomagać układ nerwowy oraz mięśniowy. 

Do koktajli świetnie sprawdzają się teraz mrożone owoce, pora wykorzystać zapasy 😀 

Składniki na 2 duże porcje:
  • 1 duży jogurt naturalny
  • 250-300 g malin
  • 2 kiwi
  • 4-5 gałązek świeżej mięty
  • opcjonalnie 1 łyżka ksylitolu

Przygotowanie:

Do wysokiego naczynia wlać jogurt naturalny.

Kiwi obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Gałązki mięty umyć.

Do jogurtu dodać maliny, kiwi i miętę. Można dodać łyżkę ksylitolu, miodu lub cukru.

Zblendować i przelać do szklanek.

Smacznego :)


piątek, 3 marca 2017

Placki ziemniaczane z marchewką

Placki ziemniaczane uwielbiam w każdej postaci :) Dziś przygotowałam je z dodatkiem marchewki. Wyszły pyszne! Prosty i szybki obiad, jedynie tarcie ziemniaków jest trochę pracochłonne, ale tym akurat u nas zajmuje się mąż ;)

Składniki na 10-12 placków:
  • 8 większych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 małe/średnie jajko
  • 1 pełna łyżka mąki pszennej lub jasnej orkiszowej
  • sól
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki, marchew i cebulę obrać. Umyć i zetrzeć. Marchewkę na drobne wiórki a ziemniaki i cebulę na najdrobniejszej tarce na gładką masę.

Startą masę dokładnie odsączyć na drobnym sicie. Zazwyczaj w masie jest dużo wody a odsączenie jest gwarancją smacznych, chrupiących placków bez nadmiaru tłuszczu.

Do odsączonej masy dodać jajko, mąkę i sól do smaku. Dokładnie wymieszać.

Na dużej patelni rozgrzać olej. Placki nakładać łyżką (u mnie ok 2 łyżki na placek). Smażyć z obu stron na złocisty kolor. Placki odwracamy tylko raz i dopiero kiedy ładnie się zarumienią od spodu.

Po usmażeniu placki można odsączyć na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.