sobota, 15 września 2012

Serduszkowe precle (bułki pełnoziarniste)

Dzisiaj kolejna porcja świeżych bułeczek. Tym razem pełnoziarniste precle posypane sezamem i słonecznikiem. Serdecznie polecam, równie pyszne jak poprzednie i jeszcze zdrowsze :) Inspirowałam się przepisem stąd.

Składniki na 8 precli:
  • 420 g mąki pszennej razowej typ 1850
  • 17 g drożdży
  • 2 łyżki miodu
  • 1 szklanka letniej wody
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawy do ciasta: sól, czosnek granulowany
  • do posypania: sezam, słonecznik 

Przygotowanie:


Drożdże wymieszać z wodą, miodem, 1/2 łyżeczki czosnku oraz 1/3 szklanki mąki.

Odstawić na 15 minut.

Następnie dodać resztę mąki, łyżeczkę soli i 2 łyżki oleju.

Wyrobić ciasto i uformować z niego kulę, podzielić ja na pół a każdą połowę na 4 części.

Z każdej części formować (rolując) podłużne 'paski' następnie zawijać w kształt precla.

Wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem i przykryć na ok 40 min żeby trochę wyrosły.

Po tym czasie posmarować je jajkiem oraz posypac sezamem i słonecznikiem.

Piec w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez ok 15 minut.





1 komentarz:

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)