Składniki na 8 precli:
- 420 g mąki pszennej razowej typ 1850
- 17 g drożdży
- 2 łyżki miodu
- 1 szklanka letniej wody
- 2 łyżki oleju
- przyprawy do ciasta: sól, czosnek granulowany
- do posypania: sezam, słonecznik
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z wodą, miodem, 1/2 łyżeczki czosnku oraz 1/3 szklanki mąki.
Odstawić na 15 minut.
Następnie dodać resztę mąki, łyżeczkę soli i 2 łyżki oleju.
Wyrobić ciasto i uformować z niego kulę, podzielić ja na pół a każdą połowę na 4 części.
Z każdej części formować (rolując) podłużne 'paski' następnie zawijać w kształt precla.
Wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem i przykryć na ok 40 min żeby trochę wyrosły.
Po tym czasie posmarować je jajkiem oraz posypac sezamem i słonecznikiem.
Piec w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez ok 15 minut.
wyglądają świetnie!
OdpowiedzUsuń