wtorek, 18 grudnia 2012

Aromatyczne ciasto kakaowe z konfiturą różaną

Ciasto dla zabieganych. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. W dodatku do jego przygotowania niepotrzebny jest nawet mikser :) Dzięki korzennej nucie sprawdzi się także na świątecznym stole. Z podanych składników wychodzi małe ciasto, jeśli chcemy upiec dużą blachę należy podwoić ilość wszystkich składników. 

Składniki na małą blaszkę (20cmx25cm):
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2,5 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • przyprawy: 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 0,5 łyżeczki kardamonu
  • 4 płaskie łyżki konfitury różanej
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • cukier puder do posypania
  • konfitura do przełożenia ciasta

Przygotowanie:


W osobnych naczyniach mieszamy suche i mokre składniki.

Następnie zawartość obu naczyń łączymy ze sobą. Nie trzeba tego robić mikserem, wystarczy wymieszać łyżką.

Małą blaszkę wykładamy papierem lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.

Pieczemy w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez 40 minut.

Gotowe, ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Można dodatkowo przełożyć konfiturą.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)