Jeżeli w Waszej ulubionej cukierni zabrakło dziś dla Was pączków to znak, że musicie zrobić je sami ;) Na blogu jest kilka prostych przepisów, które Wam gorąco polecam. A jeśli lubicie pączki hiszpańskie zwane także wiedeńskimi zachęcam Was do przygotowania ich z tego przepisu. Wbrew pozorom wcale nie zajmie Wam to wiele czasu. Przepis znalazłam na blogu u Nikol [klik].
Składniki na ok 20 niedużych sztuk (w zależności od wielkości szprycy):
- 250 ml wody
- 100 g masła
- szczypta soli
- 200 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 l oleju (może być także smalec) do smażenia
- sok z cytryny + cukier puder - na lukier
Przygotowanie:
Mąkę przesiać.
Wodę zagotować z solą i z masłem.
Gdy będzie wrzeć, zmniejszyć ogień i wsypać mąkę.
Mieszać energicznie aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od garnka.
Ostudzić ciasto a następnie miksując wbijać kolejno po jednym jajku.
Gładką, klejącą masę nałożyć do szprycy bądź rękawa cukierniczego.
Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty. Na każdy kwadrat wyciskać z ciasta kółka używając tylki z gwiazdką.
Olej dobrze rozgrzać. Na rozgrzany olej wkładać pączki razem z papierem (papierem do góry), który po chwili sam odejdzie i będzie można go wyjąć. Pączki urosną więc nie należy wkładać ich za dużo.
Smażyć z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Ostudzone pączki polukrować.
Lukier: Wycisnąć sok z cytryny i ciągle mieszając dosypywać cukier puder aż lukier będzie biały i gęsty.
Smacznego!
Ps. Przyznajcie się ile zjedliście już dzisiaj pączków? :)
Śliczne Ci wyszły i na pewno smaczne ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
aż za bardzo smaczne ;)
UsuńJeszcze nie piekłam w ogóle pączków! Czas najwyższy się nauczyć!
OdpowiedzUsuńNie mogę doczekać się przepisu na Twoje bezglutenowe ciasto!
Jutro postaram się dodać :)
Usuńwitam, czy te pączki wychodzą takie miękkie, w stylu "gniazdek"? :)
OdpowiedzUsuńtak :) z zewnątrz chrupiące a w środku miękkie, delikatne, lekko wilgotne
Usuń