Przepis może i trochę świąteczny, ale co zrobić jeśli wcześniej nie było czasu na jego dodanie, może przyda się za rok ;) Szybka, pyszna korzenna babka do zrobienia bez użycia miksera. Bez świątecznej posypki będzie dobra na każdą okazję ;)
Składniki na blaszkę z kominem o średnicy 22 cm:
- niecałe 1,5 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka M/L
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki oleju
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- 1/2-3/4 szklanki posiekanych orzechów, rodzynek i skórki pomarańczowej kandyzowanej
- tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 4 łyżki mleka
- posypka cukrowa do dekoracji
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, przyprawą do piernika i cynamonem.
W osobnym naczyniu wymieszać pozostałe składniki.
Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niedokładnie. Mogą pozostać grudki.
Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą.
Ciasto przelać do formy i piec przez 45 minut.
Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i wymieszać ją z 4 łyżkami wody.
Musiała pachnieć bajecznie :)
OdpowiedzUsuńoj tak jak najbardziej zwłaszcza, że uwielbiam zapach korzennych przypraw :)
Usuń