wtorek, 24 marca 2015

Babka cytrynowa z rodzynkami (bez miksowania)

Puszysta cytrynowa babka z rodzynkami. Idealna na wielkanocny stół. Doskonale smakuje z kwaskowatym cytrynowym lukrem.

Składniki na blaszkę z kominem o średnicy 22 cm:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 2 jajka M/L
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g jogurtu naturalnego 3,6 %
  • 1/2 szklanki oleju
  • skórka otarta z wyparzonej cytryny
  • 1/2 szklanki rodzynek
Lukier:
  • 2-3 łyżki soku z cytryny 
  • cukier puder

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Cytrynę wyszorować i sparzyć, zetrzeć na drobnej tarce. 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Wsypać rodzynki, wymieszać.

W osobnym naczyniu wymieszać pozostałe składniki.

Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niezbyt dokładnie (jak przy muffinkach). Mogą pozostać grudki.

Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą.

Ciasto przelać do formy i piec przez 42-45 minut.

Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu.

2-3 łyżki soku z cytryny wymieszać z taką ilością cukru pudru aż lukier zrobi się gęsty.

Wystudzoną babkę oblać lukrem.


Wielkanocne Smaki - edycja V

2 komentarze:

  1. Dla mnie bomba (tylko z rodzynek bym zrezygnowała, bo zbytnio za nimi nie przepasam ;])!

    OdpowiedzUsuń

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)