piątek, 27 marca 2015

Chleb żytni z płatkami owsianymi i jagodami goji (z automatu)

Bardzo smaczny żytni chlebek z chrupiącą skórką z dodatkiem płatków owsianych i jagód goji. Do przygotowania w automacie do wypieku chleba.

Składniki (na chleb ok 1kg):
  • 400 g mąki żytniej typ 960
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 320ml letniej wody
  • 4 łyżki płatków owsianych (u mnie Kupiec)
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 4 łyżki suszonych jagód goji 
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie
 w automacie do wypieku chleba:


Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Najpierw wlewamy składniki mokre: wodę i olej. 

Następnie dodajemy kolejno sól, cukier, mąkę, płatki owsiane i na końcu drożdże.

Nastawiamy program do wypieku chleba pełnoziarnistego (ok 3-3,5h) i wagę 0,9 - 1kg w zależności od rodzaju automatu. Stopień zarumienienia skórki średni lub ciemny (u mnie średni).

Jagody goji dodajemy po specjalnym sygnale oznaczającym odpowiednią porę na wsypanie dodatków.

Po upieczeniu natychmiast wyjmujemy chleb i studzimy na kratce.

Pieczywo pełnoziarniste 2015

wtorek, 24 marca 2015

Babka cytrynowa z rodzynkami (bez miksowania)

Puszysta cytrynowa babka z rodzynkami. Idealna na wielkanocny stół. Doskonale smakuje z kwaskowatym cytrynowym lukrem.

Składniki na blaszkę z kominem o średnicy 22 cm:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 2 jajka M/L
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g jogurtu naturalnego 3,6 %
  • 1/2 szklanki oleju
  • skórka otarta z wyparzonej cytryny
  • 1/2 szklanki rodzynek
Lukier:
  • 2-3 łyżki soku z cytryny 
  • cukier puder

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Cytrynę wyszorować i sparzyć, zetrzeć na drobnej tarce. 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Wsypać rodzynki, wymieszać.

W osobnym naczyniu wymieszać pozostałe składniki.

Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niezbyt dokładnie (jak przy muffinkach). Mogą pozostać grudki.

Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą.

Ciasto przelać do formy i piec przez 42-45 minut.

Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu.

2-3 łyżki soku z cytryny wymieszać z taką ilością cukru pudru aż lukier zrobi się gęsty.

Wystudzoną babkę oblać lukrem.


Wielkanocne Smaki - edycja V