Składniki na 2 porcje:
- 2/3 szklanki suchej kaszy bulgur
- 350 g piersi z indyka lub kurczaka
- 400 g mieszanki warzyw mrożonych (lub kilka pokrojonych kolorowych świeżych warzyw)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: oregano, bazylia, czerwona papryka, kurkuma, curry
- pieprz, sól do smaku
- masło klarowane do podsmażenia
Przygotowanie:
Kaszę dobrze przepłucz na sitku. Ugotuj w osolonej wodzie w proporcji 1:2 (kasza:woda) na małym ogniu aż kasza wchłonie całą wodę.
Pierś z indyka przypraw papryką, kurkumą i odrobiną curry.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż krótko na maśle klarowanym. Po chwili dodaj kawałki mięsa i duś na małym ogniu aż mięso zmięknie.
Następnie dodaj warzywa i duś razem przez kilka minut.
Pod koniec dodaj kaszę i dwa przeciśnięte ząbki czosnku.
Przypraw danie bazylią, oregano, solą i pieprzem do smaku.
Jak pięknie to wygląda! Z wielką chęcią wypróbuję, tylko zamiast bulguru dam kaszę jaglaną. Sądzisz, że będzie pasować? :) https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńjasne :)
Usuń