Dynia jest genialnym, bardzo zdrowym dodatkiem pasującym do wielu dań. Oprócz musu, dyniowego ciasta, kremowej zupy czy dyniowej latte można przygotować z jej dodatkiem wiele innych potraw. Po jesiennym leczo przyszła pora na bigos z dynią. Pyszny! A do czego Wy lubicie dodawać dynię?
Na średni garnek bigosu:- 600 g łopatki wieprzowej bez kości
- 300 g dyni hokkaido
- 300 g pieczarek
- 600 g białej kapusty
- 300 g kapusty kiszonej
- 1 duża cebula
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- smalec do podsmażenia mięsa
- papryka słodka, kminek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie smalcu.
Mięso umyj, pokrój na kawałki, przypraw słodką papryką i dodaj do cebuli. Duś na małym ogniu pod przykryciem aż zmięknie.
Pieczarki pokrój w plasterki, dynię w kostkę i podsmaż na patelni. Następnie przypraw solą i pieprzem i dodaj do mięsa.
Białą kapustę ugotuj w osolonej wodzie. W osobnym garnku ugotuj kiszoną kapustę (nie myj i nie odsączaj soku przed gotowaniem). Kapustę wymieszaj z zawartością patelni. Dodaj trochę wody z kiszonej kapusty. Dopraw do smaku solą, pieprzem i kminkiem.
Podawaj z ziemniakami albo pieczywem.