sobota, 1 marca 2014

Fantastyczne bezglutenowe ciasto z ciecierzycy bez cukru

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam wypieki bez mąki. Często zatem eksperymentuję z różnymi składnikami i choć ciasto z fasoli póki co nie przypadło mi do gustu (ale nie wykluczam, że zrobię drugie podejście ;) to ciacho z cieciorki wyszło po prostu genialne, lekko wilgotne, mocno kakaowe, niezbyt słodkie i w ogóle nie przypominające w smaku ciecierzycy co w wypadku ciast jest chyba dość istotne :) To ciasto w smaku przypomina mi nawet trochę brownie i jest zdecydowanie najlepszym ZDROWYM ciastem jakie do tej pory upiekłam :) Jeżeli lubicie zdrowe wypieki lub jesteście na diecie bezglutenowej czy bezcukrowej to po prostu musicie je upiec! 

Składniki na formę o wymiarach 25x16cm:
  • 140 g suchej ciecierzycy
  • 35 g kakao
  • 5 łyżek syropu z agawy (można zastąpić miodem)
  • 2 łyżki mąki bezglutenowej (w wersji glutenowej może być oczywiście mąka pszenna, orkiszowa, żytnia itd.)
  • 2 jajka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3/4 łyżeczki kamienia winnego lub proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Ciecierzycę namoczyć dzień wcześniej. Najlepiej zostawić ją w wodzie na 12-15 godzin.

Na drugi dzień ugotować do miękkości (przez ok 40 minut).

Po ugotowaniu odlać wodę i po ostudzeniu dokładnie rozdrobnić, np. zmiksować w blenderze.

Do zmiksowanej ciecierzycy dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wszystko wymieszać/zmiksować.

Masę przelać do formy i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (góra-dół) przez ok 45 minut.

Studzić na kratce, kroić po wystudzeniu ;)

24 komentarze:

  1. Piekną ma strukture!,wygląda apetycznie,koniecznie upiekę:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki, jest naprawdę zaskakująco dobre :)

      Usuń
  2. wygląda świetnie! jak zwyczajne ciasto z mąki, a pewnie w smaku jest jeszcze lepsze - koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. genialne, naszpikowane zdrowymi składnikami ciacho!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto upiekłam dziś, jedynie 50g jogurtu wymieniłam na taką samą ilość mleka kokosowego i wyszło przepyszne! Bardzo polecam, świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ile to moze byc ugotowanej ciecierzycy, tak objetosciowo?, mam caly wielki gar :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakiej wielkości forma?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wymiar formy której użyłam podany jest przed spisem składników

      Usuń
  7. CUDO! Zapisuję i robię już jutro! :) Ale narobiłaś mi na nie apetytu. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Myślisz, że jakby wetknąć w nie truskawki, przed pieczeniem to by wyszło? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo apetycznie ☺
    Mam mąkę z ciecieżycy więc ile jej dać i czy pozostałe ilości składników się nie zmienią?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety z mąki nie piekłam, na pewno proporcje się zmienią

      Usuń
  10. mam ciecierzyce w słoiku czy mogę użyć? jak tam ile?

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto jest pyszne. Dodałam dość dużo przypraw korzennych, dlatego, że lubię piernikowy aromat, ale poza aromatem ciasto zachwyca konsystencją - jest mokra i puszysta. Dobrze czuć kakao.
    Polecam i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jaki rodzaj maki bezglutenowej? I czy można dodać jogurt naturalny kozi?

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobiłam dodając troszkę gorzkiej czekolady i wiórki kokosowe. I zamiast syropu użyłam erythritu. Niebo w gębie. Nawet mąż się nie zorientował, że to "prawie" murzynek :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mam problem. Nie zwarzylam cieciezycy przed namoczeniem... Teraz jak jest mokra i ugotowana waga się zmieniła. Ile mam jej dać do. Ciasta. Czy ktoś mi pomorze?

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyszlo obłędnie! Bardzo Ci dziękuję za ten przepis :) Ja wszystkie niezbędne produkty do tego ciasta kupiłam w sklepie Swojska Piwniczka :)

    OdpowiedzUsuń

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)