Polecam Wam dzisiaj nieskomplikowany przepis na doskonałe babeczki bananowo-orzechowe, które możecie dodatkowo oblać czekoladą czy posypać cukrem pudrem. Dla nas były wystarczająco słodkie i obeszło się bez dodatkowej słodyczy. Babeczki są miękkie i lekko wilgotne. Możecie upiec je w formie nadziewanych muffinek a do środka dodać ulubione dodatki - czekoladę, orzechy, krówki itp. Wtedy możliwe, że trzeba byłoby piec je chwilę dłużej.
Składniki na ok 12 babeczek:
- 1 czubata szklanka mąki tortowej
- 3 łyżki mielonych orzechów laskowych lub włoskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki drobnego cukru
- 1 jajko
- 1 dojrzały banan
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
Przygotowanie:
Banana rozgnieść widelcem albo rozdrobnić blenderem. Dodać olej, jajko i mleko i dokładnie wymieszać.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier i orzechy, wymieszać.
Mokre i suche składniki połączyć ze sobą i wymieszać.
Ciasto nałożyć do foremek do 3/4 ich wysokości.
Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 18-20 min aż babeczki się zarumienią.
Takich jeszcze nie robiłam, muszę spróbować jutro z małym upiec. Dzięki za przepis i inspiracje formy, bo mam świetną formę do muffinek a o mikro babkach nie pomyślałam
OdpowiedzUsuń