poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Prosta babka kakaowa

Na osłodę tego deszczowego (przynajmniej u mnie) dnia zostawiam przepis na prosty, słodki wypiek idealny na Wielkanoc. Babeczka jest miękka, puszysta, możecie dodać do niej odrobinę ulubionego ekstraktu, alkoholu lub np. rodzynki.

Składniki na blaszkę z kominem o średnicy 22 cm:
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka M/L
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki oleju
Polewa: 
  • cukier puder
  • sok z połowy cytryny
  • posypka cukrowa do dekoracji

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao.

W osobnym naczyniu zmiksować pozostałe składniki.

Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niedokładnie. Mogą pozostać grudki.

Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą.

Ciasto przelać do formy i piec przez 45 minut.

Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu.

Wycisnąć sok z połowy cytryny i ciągle mieszając wsypywać cukier puder aż lukier się zagęści.

Wystudzoną babkę oblać lukrem i posypać posypką.



poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Zupa krem z zielonego groszku

Ostatnio zauważyłam, że na blogu jest zdecydowanie za mało przepisów na zupy i w ogóle nie ma przepisów na dania rybne choć oczywiście również i takie dania jadamy. Z zupami jest tak, że jeszcze nie potrafię sfotografować ich tak, aby prezentowały się apetycznie, ale obiecuję poprawę, w końcu praktyka czyni mistrza :) Dziś coś dla fanów gęstych, kremowych zup - aromatyczna zupa krem z zielonego groszku z grzankami, pestkami dyni i parmezanem.

Składniki:

  • 750 g mrożonego zielonego groszku
  • 1 l rosołu lub bulionu warzywnego
  • 1 l wody 
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • kolorowy pieprz w młynku
  • sól himalajska
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki curry
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki chili w proszku

Do posypania:
  • 4 łyżki pestek dyni
  • kilka kromek chleba orkiszowego/żytniego (u mnie ziarnisty na zakwasie)
  •  parmezan

Przygotowanie:

ZUPA: Groszek zagotować w litrze wody, zmniejszyć ogień i wlać rosół. Gotować na małym ogniu przez kilka minut.

Po tym czasie zupę zmiksować blenderem. W zależności od pożądanej konsystencji można dodać więcej wody.

Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do zupy razem z curry, chili, kurkumą i gałką muszkatołową.

Następnie dodać parmezan oraz przyprawić do smaku solą i pieprzem.

GRZANKI: Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni.

Następnie na suchej patelni uprażyć pestki dyni.

Zupę podawać posypaną grzankami, pestkami i parmezanem.



czwartek, 3 kwietnia 2014

Projekt Sakura

Dziś niekulinarnie, za to bardzo wiosennie. Do udziału w projekcie Sakura organizowanym przez Ziołowy Zakątek w ogóle nie trzeba było mnie namawiać, odkąd zrobiło się ciepło i słonecznie a drzewa zaczęły kwitnąć w ogóle nie mogę usiedzieć w domu. Mam wrażenie, że jest w nim ponuro i przygnębiająco. Ciągle albo wysiaduję na balkonie albo biegam z aparatem po podwórku :) tyle kwiatów wkoło, wspaniała pogoda, przepiękne widoki... Wiosna to zdecydowanie najlepsza, najbardziej kolorowa pora roku! Poniżej parę fotek a właściwie zgodnie z zasadą projektu tylko 3, które wybierałam od soboty, bo nie mogłam się zdecydować :) Może i Wy wybierzecie się na spacer i weźmiecie udział w projekcie? Szczegóły znajdziecie na blogu organizatorki. Pozdrawiam wiosennie :)

Brzoskwinia pod balkonem



środa, 2 kwietnia 2014

Koktajl truskawkowo-różany

W ramach czyszczenia zamrażarki powstał wczoraj taki prosty, orzeźwiający koktajl :) W sam raz na drugie śniadanie. Woda różana i truskawki to zdecydowanie udany duet. Już nie mogę doczekać się świeżych truskawek! A Wy?

Składniki na 2 koktajle:
  • 250 g truskawek (poza sezonem mogą być mrożone)
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki wody różanej
  • 1-2 łyżeczki miodu akacjowego (opcjonalnie)
  • listki mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Jeżeli truskawki są mrożone należy wyciągnąć je na ok godzinę przed przygotowaniem koktajlu. Chyba, że koktajl ma być zmrożony, wtedy można miksować nawet zamrożone jeśli ma się mocny blender :)

Wszystkie składniki umieścić w podłużnym naczyniu i zmiksować przy użyciu blendera.

Przelać do szklanek i udekorować listkami świeżej mięty.