Dzisiaj mam dla Was propozycję na szybki, prosty obiad bezglutenowy. Makarony ze strączków są jeszcze trudno dostępne, ale można znaleźć je już w niektórych sklepach ze zdrową żywnością. Taki makaron będzie smakował raczej tym, którzy przepadają za strączkami, ponieważ ich smak jest mocno wyczuwalny. Jadłam już oprócz tego makarony z soczewicy i ciecierzycy. Mi smakują i bardzo dobrze komponują się z różnymi dodatkami.
Składniki na 2 porcje:
- 150 g makaronu z zielonego grochu (może być inny)
- 200 g dyni
- 100 g sera feta
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ok 80-100 g wędzonego boczku
- zielona pietruszka
- pieprz, sól do smaku
- masło klarowane lub olej do podsmażenia warzyw
Przygotowanie:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie wg. instrukcji na opakowaniu.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż krótko na niewielkiej ilości tłuszczu.
Drobniutko pokrój boczek i dodaj do cebuli.
Dynię pokrój w kostkę i dodaj do pozostałych składników. Duś razem pod przykryciem.
W tym czasie pokrój drobno paprykę, przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj na patelnię.
Duś jeszcze chwilę a następnie dodaj odcedzony, ugotowany makaron i pokruszony ser feta.
Przypraw do smaku solą i pieprzem. Posyp posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)