Delikatny, puszysty biszkopt ze śmietaną, truskawkami i galaretką to obowiązkowa pozycja w sezonowym menu 😉 Bardzo smaczny także w wersji kakaowej. Do przygotowania spodu z dwóch jaj, jajka koniecznie muszą być duże - XL.
Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm
biszkopt:
- 2 jajka XL
- 1 pełna łyżka mąki tortowej
- 1 łyżka krupczatki
- 1 pełna łyżka kakao
- 3 łyżki cukru lub ksylitolu
dodatkowo:
- 4-5 łyżek dżemu truskawkowego albo wieloowocowego
- 250 ml kremówki 30/36%
- 1 galaretka truskawkowa krystaliczna (lub czerwona)
- ok 500 g świeżych truskawek
Przygotowanie:
Galaretka: Galaretkę rozpuścić we wrzątku (w mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu czyli zazwyczaj w 1,5 szklanki zamiast w 2). Schłodzić.
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodać cukier lub ksylitol. Następnie dodać żółtka i jeszcze przez chwilę miksować.
Mąkę tortową, kakao i krupczatkę przesiać.
Delikatnie wmieszać w masę jajeczną, najlepiej silikonową lub drewnianą szpatułką.
Spód formy wyłożyć papierem.
Biszkopt przelać do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok 20 minut. Po upieczeniu przez chwilę zostawić w uchylonym piekarniku.
Po ostygnięciu biszkopt posmarować dżemem.
Masa: Schłodzoną kremówkę ubić i rozsmarować na cieście.
Truskawki umyć, pokroić na połówki i wyłożyć na śmietanę.
Na wierzch ciasta wylać tężejącą galaretkę.
Przechowywać w lodówce :)
Bardzo apetyczne biszkopcik :)
OdpowiedzUsuń