czwartek, 16 października 2014

Chleb orkiszowo-owsiany z suszonymi śliwkami

Chciałam dodać dzisiaj przepis na pyszne orzechowe ciasteczka z gorzką czekoladą, ale przypomniało mi się, że przecież mamy dzisiaj Międzynarodowy Dzień Chleba :) Przepis na ciasteczka nie ucieknie a ja zachęcam Was do upieczenia prostego i smakowitego chlebka z suszonymi śliwkami. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką, troszkę poczekać aż podrośnie i upiec. Chleb upiekłam z dodatkiem cukru brzozowego, więcej informacji na jego temat znajdziecie tutaj: https://drogadosiebie.pl/zdrowa-zywnosc/ksylitol/

Składniki na keksówkę o długości 30 cm:
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 0,5 szklanki mąki gryczanej (można pominąć i dodać więcej m.owsianej lub orkiszowej)
  • 2 szklanki letniej wody
  • 1 saszetka drożdży instant
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki ksylitolu (lub miodu/cukru)
  • 120 g suszonych śliwek 

Przygotowanie:

Do miski wlać wodę i wsypać saszetkę drożdży, wymieszać.

Następnie dodać mąki, olej, sól, ksylitol (lub cukier/miód) i dokładnie łyżką wymieszać składniki.

Suszone śliwki otoczyć w mące aby wszystkie nie opadły na spód chleba. Można je pokroić albo zostawić w całości. Śliwki dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto będzie rzadkie, ale właśnie takie ma być.

Blaszkę wysmarować masłem i obsypać mąką. Przelać do niej ciasto chlebowe i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 30-45 minut.

Kiedy chlebek podrośnie, rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec chleb przez ok 60-65 minut. Po upieczeniu wyjąć z foremki i studzić na kratce. Upieczony chleb powinien być zarumieniony i po stuknięciu w jego spód powinien wydawać głuchy odgłos.



Wpis dodaję do akcji World Bread Day 2014 (klik)

World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014)

czwartek, 9 października 2014

Kremowy sernik morelowy bez cukru

Jak kiedyś nie przepadałam zbytnio za sernikami i wydawało mi się, że ich pieczenie jest skomplikowane tak ostatnio bardzo je polubiłam i coraz częściej je piekę. Nawet sama eksperymentuję z różnymi smakami. Nie taki diabeł straszny :) Jeśli mamy dobry przepis bazowy na sernik to można kombinować - zmieniać spody, polewy, dodatki czy smak masy serowej. Dziś przepis na sernik do którego nie użyłam tradycyjnego cukru. Substancją słodzącą jest w tym wypadku dżem morelowy słodzony ksylitolem i sam ksylitol (cukier z kory brzozy), który ze względu na niski indeks glikemiczny jest bezpieczny dla diabetyków. Posiada również o 40 % mniej kalorii niż cukier i ze względu na charakter zasadowy nie powoduje próchnicy. Wiadomo - jak ze wszystkim także z ksylitolem nie należy przesadzać, ja nie słodzę napojów więc używam go wyłącznie do wypieków i deserów. Jest bezpieczny jako składnik wypieków, ponieważ jest odporny na działanie wysokiej temperatury (w przeciwieństwie np. do aspartamu!). Ja używam ksylitolu ze względów zdrowotnych. Raz na zawszę musiałam usunąć z diety m.in. cukier a ksylitol obok stewii wydaje mi się obecnie najbezpieczniejszym naturalnym słodzikiem.

Składniki na tortownicę o średnicy 20-22 cm:

spód:
  • 60 g zmielonych ciastek pełnoziarnistych (u mnie słodzone miodem akacjowym)
  • 50 g zmielonych orzechów laskowych (zamiast orzechów można użyć więcej ciastek)
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka ksylitolu
masa serowa:
  • 250 g sera twarogowego
  • 250 g mascarpone
  • 3 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 2 łyżki ksylitolu (lub więcej, ale należy pamiętać, że dżem jest również słodki)
  • 60 g miękkiego masła
  • 5-6 łyżek dżemu morelowego niesłodzonego lub słodzonego ksylitolem
  • 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
  • 8 suszonych moreli
polewa:
  • 80 g mocno gorzkiej czekolady (u mnie 99%)
  • 5 łyżek mleka
  • 1 łyżka ksylitolu
  • suszone morele do dekoracji

Przygotowanie:

SPÓD: Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze. To samo robimy z orzechami jeśli są w całości. Masło roztapiamy i mieszamy z ciasteczkami, orzechami, ksylitolem i kakao. Tak przygotowaną masą wykładamy spód tortownicy mocno dociskając (wcześniej spód tortownicy należy wyłożyć papierem a boki wysmarować masłem).

MASA SEROWA: Żółtka ubić z miękkim masłem i ksylitolem. Następnie stopniowo dodawać ser twarogowy, mascarpone i dżem. Ciągle miksując dodać budyń. Suszone morele przekroić na połówki i wymieszać z masą. Białka ubić w osobnym naczyniu na sztywną pianę i delikatnie wymieszać szpatułką z masą serową. Sernik piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok 50-55 minut. Jeśli góra wcześniej się zarumieni należy przykryć ją papierem do pieczenia. Po upieczeniu zostawić sernik w piekarniku bez otwierania przez ok 20 minut. Następnie lekko uchylić drzwi piekarnika i trzymać w nim sernik aż do ostygnięcia. Dzięki temu sernik nie powinien opaść. 

POLEWA: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko i ksylitol. Jeśli mimo to ze względu na dużą zawartość kakao wydaje nam się za gęsta można dodać odrobinę więcej mleka, jeśli jest zbyt gorzka - więcej ksylitolu. Wystudzony sernik oblać czekoladą i udekorować suszonymi morelami. Przechowywać w lodówce.