poniedziałek, 17 października 2016

Bigos z indykiem i dynią

Szybki bigos z kiszonej kapusty z indykiem i dynią. Dodanie dyni miało być eksperymentem a jak się okazało było całkiem dobrym pomysłem, bo danie wyszło naprawdę bardzo smaczne. Można podawać je z pieczywem lub tłuczonymi ziemniakami i właśnie w tej drugiej wersji smakuje nam najbardziej. Mam jeszcze w zanadrzu kilka dyń więc z pewnością pojawią się niedługo kolejne przepisy z jej udziałem. Może podsuniecie jakiś pomysł? W planie mam kopytka z dynią a co weekend ostatnio gości u nas ciasto dyniowe, które zasmakowało nam równie bardzo jak marchewkowe. Jeśli jeszcze takiego nie robiliście to koniecznie spróbujcie. Przepis niedługo na blogu :)

Składniki dla 3-4 osób:
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 300 g obranej dyni (u mnie masłowa)
  • 400 g piersi z indyka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki puree dyniowego (można pominąć)
  • słodka czerwona paryka, kminek, kurkuma
  • świeżo mielony pieprz i sól do smaku
  • olej rzepakowy lub smalec do podsmażenia

Przygotowanie:

Mięso umyj, pokrój na kawałki i razem z pokrojoną w kotkę cebulą podsmaż na patelni. Przypraw sporą ilością papryki oraz odrobiną kurkumy i kminku.

Umyj i obierz dynię, pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Duś razem pod przykryciem aż zacznie robić się miękka.

Kapustę lekko odciśnij i dodaj do pozostałych składników, dodaj przecier i dyniowe puree, dopraw przyprawami i duś razem pod przykryciem jeszcze przez ok 20 min.

Podaj z pieczywem lub ziemniakami.


sobota, 15 października 2016

Sałatka z figami i kozim serem

Pyszna, prosta, jesienna sałatka podana z rozgrzewającym dressingiem na bazie oleju rzepakowego. Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także nie zmienia ich własnego aromatu i można go bezpiecznie używać do pieczenia i gotowania. Używam go czasami także do sałatek jeśli zabraknie oleju tłoczonego na zimno lub jeśli nie chcę aby smak oleju zdominował smak dressingu. 

Składniki na dwie porcje
sałatka:
  • kilka garści rukoli
  • 1 gruszka
  • 2 figi
  • garść orzechów włoskich
  • kilka plastrów koziego sera pleśniowego
rozgrzewający dressing:
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 5 łyżek oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Sałatka: Owoce i sałatę dokładnie umyj.

Figi podziel na ćwiartki a gruszki pokrój w paski.

Przygotuj sałatkę bezpośrednio na talerzach.

Talerze wyłóż sałatą a następnie układaj kolejno pokrojony ser i owoce.

Posyp połamanymi na kawałki orzechami włoskimi.

Dressing: Wszystkie składniki umieść w miseczce i dokładnie wymieszaj.

Polej sałatkę dressingiem bezpośrednio przed podaniem.




poniedziałek, 3 października 2016

Makaron z groszku z dynią i boczkiem

Dzisiaj mam dla Was propozycję na szybki, prosty obiad bezglutenowy. Makarony ze strączków są jeszcze trudno dostępne, ale można znaleźć je już w niektórych sklepach ze zdrową żywnością. Taki makaron będzie smakował raczej tym, którzy przepadają za strączkami, ponieważ ich smak jest mocno wyczuwalny. Jadłam już oprócz tego makarony z soczewicy i ciecierzycy. Mi smakują i bardzo dobrze komponują się z różnymi dodatkami.

Składniki na 2 porcje:
  • 150 g makaronu z zielonego grochu (może być inny)
  • 200 g dyni
  • 100 g sera feta
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • ok 80-100 g wędzonego boczku
  • zielona pietruszka
  • pieprz, sól do smaku
  • masło klarowane lub olej do podsmażenia warzyw

Przygotowanie:

Makaron ugotuj w osolonej wodzie wg. instrukcji na opakowaniu.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż krótko na niewielkiej ilości tłuszczu.

Drobniutko pokrój boczek i dodaj do cebuli.

Dynię pokrój w kostkę i dodaj do pozostałych składników. Duś razem pod przykryciem. 

W tym czasie pokrój drobno paprykę, przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj na patelnię. 

Duś jeszcze chwilę a następnie dodaj odcedzony, ugotowany makaron i pokruszony ser feta.

Przypraw do smaku solą i pieprzem. Posyp posiekaną natką pietruszki.


wtorek, 20 września 2016

Owocowe smoothie z imbirem

Bardzo orzeźwiające smoothie z dodatkiem imbiru, znakomite np. na drugie śniadanie albo rano zamiast kawy :)

Składniki na 2 porcje:
  • 2 zielone jabłka
  • 1-2 cm kawałek imbiru
  • 1 duży, dojrzały banan
  • sok z 1/2 cytryny
  • 300 ml wody

Przygotowanie:

Jabłka dokładnie umyć, podzielić na mniejsze części i umieścić w blenderze.

Dodać banana, obrany kawałek imbiru, sok wyciśnięty z połowy cytryny i wodę.

Miksować aż powstanie gładki napój. Wg. uznania można dosłodzić, np. miodem, cukrem kokosowym lub syropem klonowym.