środa, 7 stycznia 2015

Koreczki śledziowe z pepperoni

Smaczna przekąska na każdą domową imprezę. 

Składniki na 20 koreczków:
  • 5 niedużych, kwadratowych kromek chleba, najlepiej żytniego
  • 5 filetów śledziowych wiejskich
  • 3-4 ogórki kiszone średniej wielkości
  • kilka cienkich plasterków żółtego sera
  • 6-7 małych papryczek pepperoni
  • 20 wykałaczek

Przygotowanie:

Każdą kromkę chleba podziel na 4 kwadraty. Wg. uznania możesz odciąć skórki.

Każdego fileta śledziowego pokrój na 4 części.

Ogórki kiszone pokrój na grubsze plasterki.

Cienkie plasterki sera (u mnie mierzwiony) złóż w kosteczkę lub zwiń w ruloniki.

Papryczki pepperoni pokrój na małe kosteczki.

Na wykałaczki nabij kolejno po kawałku każdego składnika.


wtorek, 6 stycznia 2015

Babka piernikowa

Przepis może i trochę świąteczny, ale co zrobić jeśli wcześniej nie było czasu na jego dodanie, może przyda się za rok ;) Szybka, pyszna korzenna babka do zrobienia bez użycia miksera. Bez świątecznej posypki będzie dobra na każdą okazję ;) 

Składniki na blaszkę z kominem o średnicy 22 cm:
  • niecałe 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka M/L
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2-3/4 szklanki posiekanych orzechów, rodzynek i skórki pomarańczowej kandyzowanej
Polewa: 
  • tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 4 łyżki mleka
  • posypka cukrowa do dekoracji 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, przyprawą do piernika i cynamonem.

W osobnym naczyniu wymieszać pozostałe składniki.

Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niedokładnie. Mogą pozostać grudki.

Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą.

Ciasto przelać do formy i piec przez 45 minut.

Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu.

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i wymieszać ją z 4 łyżkami wody.

Wystudzoną babkę oblać polewą i posypać posypką.



niedziela, 4 stycznia 2015

Domowy sok imbirowy

Rozgrzewający, mocno imbirowy sok do herbaty i nie tylko. Mi smakuje także rozcieńczony wodą. Można wspomagać się nim podczas przeziębienia i rozgrzać po długim zimowym spacerze. Jeśli dodacie do niego sporą ilość cukru otrzymacie gęsty syrop. Mi zależało na jego właściwościach prozdrowotnych, dlatego dodałam do soku tylko sok z cytryny i miód. Moja wersja jest dość pikantna, niezbyt słodka, bo takie napoje lubię najbardziej, ale Wy próbujcie i dodajcie tyle miodu, ile lubicie :) Sok bez problemu wytrzyma miesiąc w lodówce. Nie pasteryzowałam go i nie próbowałam przechowywać go dłużej, bo po prostu nie było już czego ;)

Składniki:
  • 120 g imbiru w korzeniu
  • 1700 ml wody (ok 7 szklanek)
  • 6 łyżek miodu akacjowego (lub więcej wg. uznania)
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

Korzeń imbiru obrać (najlepiej za pomocą łyżeczki).

1700 ml wody wlać do garnka, zagotować. Odstawić z palnika.

Po kilku minutach zetrzeć na tarce obrany imbir i dodać do garnka z wodą. Odstawić pod przykryciem na minimum godzinę.

Po tym czasie sok przecedzić przez sitko. Posłodzić miodem i dodać wyciśnięty sok z jednej cytryny.

Przelać do wyparzonych butelek lub słoików. Po ostygnięciu przechowywać w lodówce.



piątek, 2 stycznia 2015

Muffiny owsiane z dżemem ananasowym

Delikatne i puszyste muffiny z domowym dżemem ananasowym posypane chrupiącymi płatkami kokosu. Rozpływają się w ustach :) 

Składniki na 15 muffinek: 
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 3/4 szklanki mąki owsianej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3/4 łyżeczki sody 
  • 1/2 szklanki cukru  
  • 2 jajka M/L
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego/maślanki albo kefiru
  • 1/2 szklanki oleju
  • dżem ananasowy 
  • płatki kokosu do posypania 

Przygotowanie:

W osobnych naczyniach pomieszać suche i mokre składniki (oprócz płatków kokosu). 

Następnie niezbyt dokładnie wymieszać łyżką lub trzepaczką zawartość obu misek (tylko do połączenia składników, mogą pozostać grudki). Nie miksować!

Nałożyć do foremek na dno trochę ciasta, łyżeczkę dżemu i znowu odrobinę ciasta aby wypełnić foremki do 3/4 ich wysokości. 

Wierzch posypać płatkami kokosu. 

Piec 22-25 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku na złoty kolor. Piekarnik włączyć odpowiednio wcześniej żeby przygotowane muffinki natychmiast włożyć do nagrzanego piekarnika.


zBLOGowani.pl