czwartek, 21 lutego 2013

Placki ziemniaczane z kapustą i koperkiem

Zmodyfikowałam trochę przepis na tradycyjne placki ziemniaczane i placuszki wyszły wręcz genialne, spróbujcie!

Porcja dla 2-3 osób:
  • pół kilograma ziemniaków
  • 20 dag kapusty
  • cebula
  • koperek
  • jajko
  • łyżka mąki
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie
:


Ziemniaki ścieramy na tarce. Koperek i cebulę drobniutko kroimy. Kapustę drobno szatkujemy.
W misce mieszamy wszystkie składniki, tj. starte ziemniaki, cebulę, koperek i kapustę. Dodajemy jajko, łyżkę mąki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smażymy na głębokim oleju z obu stron aż placki będą zarumienione. Podajemy z jogurtem naturalnym, kefirem lub śmietaną.

Pychota :)


17 komentarzy:

  1. Bardzo smacznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm. Zjadłbym parę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno takich nie jadłam. Przypomniałaś mi o ich istnieniu:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak jesteś panelu blogera i masz te polecenia "statystyka, posty.. itd". Wejdź w zakładkę strony i tam masz wyświetlaj jako i daj sobie "karty na górze". I każdą podstronę sobie robisz osobno ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ja je uwielbiam, ale już robić nie, bo niestety muszę ręcznie tarkować :( A Toje wyglądają wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też nie znoszę tarcia ziemniaków, robi to za mnie mąż:P a placuszki też uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  7. placki ziemiaczane uwielbiam, a Twoje wyglądają wyjątkowo apetycznie ;D i krótki fajny przepis ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten dodatek kapusty mnie zaciekawił. Nie robiłam jeszcze takich.

    pozdrawiam

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  9. Placki z kapustą jeszcze nie próbowałam. Dzisiaj na obiad też miałam robić placki więc wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będą smakowały :)

      Usuń
  10. A może zamiast słodkiej dodać kiszoną kapustę ???!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jasne, też tak kiedyś zrobiłam i były bardzo dobre!

      Usuń
  11. Tą kiszona kapuste dodać surową czy ugotowaną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. surową tylko trzeba dobrze wycisnąć z niej sok

      Usuń
  12. dzięki za ten przepis,jutro wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam tego rodzaju placuszki, ostatnie byly z marchewka,cebula,kawelek selera (korzen),kalafior lekko podgotowany ,cukinia , 2 zabki czosnku , polecam jeszcze zieleninki mozna wrzucic, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)