Składniki na około 70-80 ciasteczek:
- 500g mąki pszennej
- 250g masła
- 50g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1/2 cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 40ml koniaku
- 125g posiekanych migdałów
- 50ml wody różanej - do skropienia gorących ciastek
- cukier puder - do posypania
Przygotowanie:
Miękkie masło należy ubić na gładką masę.
Następnie stopniowo dodawać wszystkie składniki (oprócz wody różanej) zaczynając od cukru pudru.
Mąkę dodajemy na końcu.
Dokładnie wyrabiamy ciasto i wykrawamy dowolne kształty ciastek. Ciasto ciężko się zagniata, bo jest bardzo kruche, ale warto się pomęczyć :)
Ciastka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
Piekarniki rozgrzewamy do 160 stopni i pieczemy ok 20 minut.
Tuż po upieczeniu gorące ciasteczka skrapiamy wodą różaną i posypujemy cukrem pudrem.
Wypróbujcie koniecznie, tylko ostrzegam - uzależniają :D
Są przepyszne, oryginalne, które przywozi z Salonik mój jeszcze-nie-zięć mają całe migdały. Pozdrawiam Ela
OdpowiedzUsuń