piątek, 22 lutego 2013

Babka cytrynowa

Od jakiegoś czasu chodziła za mną babka cytrynowa :D Sama jeszcze nigdy takiej nie piekłam więc poszperałam trochę w necie i jest! Przepis idealny znalazłam na blogu 'Niebo w gębie'. To najlepsza babka cytrynowa jaką do tej pory jadłam :)

Składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 200 g roztopionego masła lub margaryny
  • sok z 1 cytryny
  • starta skórka z 1 cytryny

Przygotowanie:

Masło lub margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia.

Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia.

Na końcu wlewamy przestygnięty tłuszcz i sok z cytryny, wsypujemy startą skórkę i 
całość miksujemy do połączenia składników.

Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą formę na babkę (dł.30cm) 

Pieczemy około 60 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni

Po upieczeniu babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

17 komentarzy:

  1. Babka wygląda fajnie i na pewno tez tak smakuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super. Z chęcią bym spróbowała. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O jak ładnie i słonecznie Ci wyszła :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też właśnie zabieram się na cytrusową babeczkę :) Twoja wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ...ale smakowicie wygląda ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda i bardzo delikatnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. super jest ta babka po upieczeniu znikła z foremki w 15 minut

    OdpowiedzUsuń
  8. piękna babka :) a te naleśniczki z banerka wyglądają rewelacyjnie!
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  9. nie dodajemy cukru??

    OdpowiedzUsuń
  10. Dodajemy, tak jak w przepisie. Jajka ubijamy z cukrem - drugie zdanie w opisie przygotowania

    OdpowiedzUsuń
  11. Asiu, babka jest wspaniała. Piekłam z podwójnej porcji, i całe szczęście. Dodałam suszoną żurawinę, polałam lukrem limonkowym. Zapraszam do mnie na "degustację". Polecam babeczkę. Danusia.
    http://www.mojewypiekiinietylko.com/2014/10/babka-cytrynowa-z-lukrem-limonkowym/#more-4660

    OdpowiedzUsuń
  12. Z orkiszowej 700 zamiast pszennej, chyba też będzie taka apetyczna?

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie zaszkodzi spróbować, myślę, że powinna być równie dobra :)

    OdpowiedzUsuń

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)