Składniki na 3 porcje:
- 2 woreczki ryżu Basmati (u mnie marki Kupiec)
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka (ok 30 dag)
- 1 mała cebula
- 1 mała marchew
- 1 mały por
- 1/2 mango
- 1/2 czerwonej papryki
- 4 pieczarki
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- 250 ml mleczka kokosowego
- przyprawy: szczypta kukrumy, curry, pieprzu cayenne i papryki słodkiej
- 3 łyżki oliwy
- ew. 2 łyżeczki mąki krupczatki do zagęszczenia sosu
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka i cebulę kroimy w kostkę. Nacieramy przyprawami i podsmażamy na oliwie.
Następnie do sosu dodajemy pokrojone w półplasterki pieczarki.
Marchew ścieramy na tarce, pora kroimy w krążki, paprykę w kostkę i dodajemy do pozostałych składników. W razie potrzeby podlewamy wodą.
Jako ostatnie dodajemy pokrojone w kostkę mango. Następnie wlewamy 250 ml mleczka kokosowego i 3-4 łyżki sosu sojowego. Przyprawiamy do smaku. Sos można zagęścić dodając 2 łyżeczki mąki krupczatki.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie i podajemy z sosem.
Smacznego!
lubię orientalne sosy, trafiłaś z moje smaki;)
OdpowiedzUsuńsuper, polecam :)
Usuńintrygujące:) ale piękne kolory;))
OdpowiedzUsuń