piątek, 8 marca 2013

Ryż z sosem orientalnym

Dzisiaj propozycja na pyszny obiad a właściwie sos z nutą orientalną, który doskonale pasuje także do wszelkich makaronów i kasz. 

Składniki na 3 porcje:
  • 2 woreczki ryżu Basmati (u mnie marki Kupiec)
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka (ok 30 dag)
  • 1 mała cebula
  • 1 mała marchew
  • 1 mały por
  • 1/2 mango
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 4 pieczarki
  • 3-4 łyżki sosu sojowego 
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • przyprawy: szczypta kukrumy, curry, pieprzu cayenne i papryki słodkiej
  • 3 łyżki oliwy
  • ew. 2 łyżeczki mąki krupczatki do zagęszczenia sosu

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka i cebulę kroimy w kostkę. Nacieramy przyprawami i podsmażamy na oliwie.

Następnie do sosu dodajemy pokrojone w półplasterki pieczarki. 

Marchew ścieramy na tarce, pora kroimy w krążki, paprykę w kostkę i dodajemy do pozostałych składników. W razie potrzeby podlewamy wodą.

Jako ostatnie dodajemy pokrojone w kostkę mango. Następnie wlewamy 250 ml mleczka kokosowego i 3-4 łyżki sosu sojowego. Przyprawiamy do smaku. Sos można zagęścić dodając 2 łyżeczki mąki krupczatki.

Ryż gotujemy w osolonej wodzie i podajemy z sosem.

Smacznego!

3 komentarze:

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)