Pyszna, prosta, jesienna sałatka podana z rozgrzewającym dressingiem na bazie oleju rzepakowego. Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także nie zmienia ich własnego aromatu i można go bezpiecznie używać do pieczenia i gotowania. Używam go czasami także do sałatek jeśli zabraknie oleju tłoczonego na zimno lub jeśli nie chcę aby smak oleju zdominował smak dressingu.
Składniki na dwie porcje
sałatka:
- kilka garści rukoli
- 1 gruszka
- 2 figi
- garść orzechów włoskich
- kilka plastrów koziego sera pleśniowego
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki chilli
- kilka kropel soku z cytryny
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 5 łyżek oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Sałatka: Owoce i sałatę dokładnie umyj.
Figi podziel na ćwiartki a gruszki pokrój w paski.
Przygotuj sałatkę bezpośrednio na talerzach.
Talerze wyłóż sałatą a następnie układaj kolejno pokrojony ser i owoce.
Posyp połamanymi na kawałki orzechami włoskimi.
Dressing: Wszystkie składniki umieść w miseczce i dokładnie wymieszaj.
Polej sałatkę dressingiem bezpośrednio przed podaniem.