sobota, 27 września 2014

Apfelstrudel - strudel z jabłkami

Szwajcaria to nie tylko ser i czekolada, chociaż na pewno zarówno jeden jak i drugi składnik znajdziemy w wielu szwajcarskich potrawach czy deserach. Szwajcaria to także przeróżne knedle, strudle i inne potrawy, którymi zajadać się można także np. w Austrii czy w Niemczech (zresztą nie tylko tam, ale wydaje mi się, że w tych krajach są dosyć popularne). Oczywiście mówię tu tylko o stronie kulinarnej, nie sprowadzam tego kraju tylko do smakołyków, można by długo wymieniać z czego słynie Szwajcaria, ale skoro to blog kulinarny to nie będę się nad tym rozwodzić :) No dobrze, skoro dzisiejszy przepis ma być inspirowany Szwajcarią  żeby mógł wziąć udział w konkursie "Szwajcarskie inspiracje" to moją propozycją będzie Apfelstrudel. Jest to strudel z jabłkami, rodzynkami moczonymi w rumie i opcjonalnie orzechami. Prosta i pyszna propozycja. W Szwajcarii podaje się ją np. z sosem waniliowym. Moja tym razem nie doczekała sosu i uważam, że wcale nie jest jej potrzebny ;)

Składniki na strucle o długości 36 cm:

Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (można pominąć)
Nadzienie:
  • 4 duże jabłka
  • 3-4 łyżki rodzynek
  • garść posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
  • cynamon
  • cukier waniliowy
  • rum do namoczenia rodzynek
  • bułka tarta do posypania ciasta
Do posypania:
  • cukier puder
  • cynamon

Przygotowanie: 

Rodzynki zalać rumem i odstawić na minimum godzinę.

Ze wszystkich składników na ciasto wyrobić gładkie, elastyczne, miękkie ciasto.

Odstawić pod przykryciem aby odpoczęło (na około godzinę).

W tym czasie obrać jabłka i pokroić w plasterki. 

Orzechy posiekać na drobne kawałki.

Ciasto cienko rozwałkować na papierze do pieczenia. Posypać bułką tartą i poukładać na nim kawałki jabłka. Całość posypać cynamonem, cukrem waniliowym, kawałkami orzechów i rodzynkami odsączonymi z rumu.

Ciasto zwinąć w długi rulon. Można pomagać sobie podnosząc papier do pieczenia na którym znajduje się rozwałkowane ciasto i  lekko dociskać. Oba końce rolady podwinąć pod spód.

Strudel wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni (termoobieg) i piec ok 35 minut.

Po upieczeniu jeszcze gorącą strucle oprószyć cynamonem i cukrem pudrem.

Jabłko z cynamonem 2014  Szwajcarskie inspiracje  Jabłko z cynamonem 2014

czwartek, 4 września 2014

Chlebak MIVAT Vintage od Emako.pl

Kiedy miesiąc temu otrzymałam maila z ofertą współpracy od sklepu Emako.pl nie zastanawiałam się długo nad odpowiedzią. Sklep znam już od jakiegoś czasu i znalazłam tam wiele interesujących przyborów i gadżetów kuchennych, które uwielbiam, ale jakoś nie udało mi się do tej pory złożyć żadnego zamówienia. 

Przeglądając aktualną ofertę natychmiast wpadł mi w oko czarno-srebrny nieco szalony (bo w kwiatki ;) przykuwający uwagę włoski chlebak marki MIVAT. Musiałam go mieć ;) Chciałam żeby nieco ożywił moją kuchnię i tak też się stało. Złożenie zamówienia zajęło dosłownie chwilę. Plusem jest fakt, że nie trzeba zakładać konta żeby dokonać zakupu więc jeśli ktoś chce dokonać jednorazowego zakupu nie musi tego robić. 

Przesyłka dotarła bardzo szybko. Chlebak był dobrze zapakowany (wielokrotnie owinięty w folię bąbelkową i umieszczony w dużym kartonie), nie uległ wgnieceniu ani zarysowaniu w transporcie. Jeśli chodzi o sam produkt to jest solidnie wykonany, szczelny i bardzo pojemny (długość: 40 cm, szerokość: 26 cm, wysokość: 17 cm) przy czym dzięki zgrabnym kształtom bardzo ładnie prezentuje się na kuchennym blacie. Blacha z której jest wykonany jest cienka dzięki czemu chlebak nie jest ciężki. Jeśli miałabym się do czegoś przyczepić to tylko do tego, że po dotknięciu ścianek czy drzwiczek często zostają ślady palców, które są widoczne patrząc pod światło więc trzeba uważać podczas otwierania żeby dotykać tylko miejsca, które jest do tego przeznaczone. 

Generalnie muszę przyznać, ze jestem bardzo zadowolona i nie żałuję, że wybrałam właśnie ten produkt. Polecam go wszystkim tym, którzy zastanawiają się nad wyborem chlebaka. Myślę, że w tej kategorii cenowej (do 50 zł) jest zdecydowanie najlepszy. W ofercie sklepu dostępny jest również chlebak z tej serii w kolorze srebrnym. Myślę, że kolory te są obecnie modne i dość uniwersalne, ponieważ w wielu kuchniach można spotkać czarne bądź srebrne sprzęty. Taki chlebak będzie nie tylko do nich pasował, ale także stanowił uroczą dekorację :)







Aakcesoria kuchenne, przybory do kuchni, przybory do pieczenia Atrakcyjne ceny w EMAKO.pl

Powidła śliwkowe z rumem, bez cukru

Lubię domowe przetwory, zwłaszcza dżemy i powidła, a ponieważ muszę unikać cukru, postanowiłam w tym roku przygotować dla siebie osobną partię. I tak powstały sok różany, dżemy (truskawkowy, malinowy, morelowy) i powidła śliwkowe z ksylitolem zamiast zwykłego cukru. W smaku bez różnicy a na pewno trochę zdrowsze. W zimie będą jak znalazł do chleba, pełnoziarnistych naleśników, pancakes, ciast czy deserów. Miałam pewne obawy, że owocowe przetwory bez cukru szybko się zepsują, ale jednak postanowiłam przekonać się osobiście. Przechowuję je w chłodnym miejscu, część w lodówce i mam nadzieję, że dotrwają do zimy :) Dzisiaj przepis na pyszne powidła śliwkowe z dodatkiem rumu, który dodany w podanej przeze mnie ilości jest lekko wyczuwalny w smaku. 

Składniki na 6 słoiczków po ok 200 ml:

  • 2 kg dojrzałych, słodkich śliwek (waga po wypestkowaniu)
  • 30-40 ml rumu 38% (lub więcej wg. uznania)
  • 400 g ksylitolu (lub więcej)
  • sok z połowy dużej cytryny

Przygotowanie:

Śliwki umyć, wypestkować i pokroić w kostkę.

Owoce przełożyć do garnka, dodać ksylitol, sok z cytryny i gotować na średnim ogniu aż się rozpuszczą.

Zmniejszyć ogień i smażyć przez ok 1 godzinę. Po tym czasie odstawić powidła do ostygnięcia po czym ponownie smażyć aż zgęstnieją, na końcu dodać rum i wymieszać.

Słoiczki i dekielki zalać wrzącą wodą. Do wyparzonych, osuszonych słoików wlewać gorące powidła. Dobrze dokręcić słoiki i odstawić na deskę do góry dnem na 30 minut. 

Żeby mieć pewność, że słoiczki są dobrze zawekowane można dodatkowo pasteryzować je przez ok 15-20 minut. Ja tego nie robiłam.

wtorek, 19 sierpnia 2014

Orkiszowe brownie z cukinią, bez cukru

Jeżeli w ogródku ma się kilkanaście kilo cukinii to znak, że złociste talarki czy faszerowana cukinia szybko się przejedzą ;) Trzeba kombinować żeby nic się nie zmarnowało a obiady nie były monotonne. Jednak jak się okazuje cukinia doskonale nadaje się również do wypieków. W poprzednim wpisie znajdziecie przepis na cynamonowe ciasto z cukinią a dzisiaj coś dla tych, którzy lubią mokre, kakaowe ciasta. Pyszna alternatywa dla klasycznego brownie. Wilgotne, rozpływające się w ustach kakaowe ciacho bez cukru. Oczywiście nikt nie zgadnie, że swój smak i strukturę zawdzięcza w dużej mierze właśnie cukinii :) 

Składniki na małą kwadratową blaszkę:

Ciasto:

  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 
  • 3 łyżki kakao 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 0,5 łyżeczki sody 
  • 300 g startej cukinii (ze skórką) 
  • 2 jajka 
  • 150 g ksylitolu (ew. cukru)
Polewa:
  • 3-4 łyżki mleka 
  • 100 g gorzkiej czekolady (u mnie 86%) 
  • płatki migdałów do posypania 


Przygotowanie:

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać do jednej miski.

Do drugiego naczynia zetrzeć ze skórką cukinię i odcisnąć z nadmiaru wody. Wbić jajka, dodać ksylitol i wymieszać.

Wsypać suche składniki i dokładnie wymieszać łyżką żeby wszystkie składniki się połączyły.

Blachę wyłożyć papierem, wylać ciasto, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec ok 30-35 min w 170 stopniach.


Po upieczeniu roztopić czekoladę z 3-4 łyżkami mleka, posmarować ciasto i posypać płatkami migdałów.

Smacznego :)