czwartek, 14 kwietnia 2016

Odżywczy pudding z chia i awokado

Lubicie urozmaicać Wasze śniadania? Zamiast ciągle jeść nudne kanapki, warto chociaż czasami przygotować coś zupełnie innego. Owsianka, domowa granola, pudding, omlet, sałatka czy koktajl to tylko kilka propozycji. Ja dzisiaj przygotowałam bardzo odżywczy, kremowy "pudding" z awokado, bananem, ziarenkami chia i suszonymi wiśniami raw, które są u mnie hitem ostatnich tygodni. Zajada się nimi nawet mój mąż ;) 

Składniki na jedną porcję:
  • 100-150 ml mleka sojowego (lub krowiego)
  • 3-4 pełne łyżeczki ziaren chia
  • 1 duży dojrzały banan
  • 1/2 awokado
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki suszonych wiśni (u mnie raw bez cukru) - można zastąpić np. żurawiną
  • *opcjonalnie odrobina miodu do dosłodzenia 

Przygotowanie:

Do mleka dodajemy ziarenka chia i odstawiamy na 15-20 minut. 

Po tym czasie miksujemy krótko w wysokim naczyniu razem z rozgniecionym bananem, połową rozgniecionego awokado i suszonymi wiśniami. Dodajemy łyżeczkę cytryny i ewentualnie odrobinę miodu. 

Pudding przelewamy do szklanki lub miseczki i odstawiamy na 20-30 minut.


niedziela, 10 kwietnia 2016

Babka makowa

Przepis nieco świąteczny, dodany z opóźnieniem, ale przecież na ekspresowe wypieki zawsze znajdzie się odrobina czasu ;) To mój udany eksperyment, wprawdzie dopiero za drugim razem, ale jednak. Za pierwszym razem dodałam za dużo mąki i babka wyszła bardzo sucha, ale po małej modyfikacji jest o niebo lepiej ;) Babka jest smaczna i prosta w przygotowaniu. To coś dla wielbicieli makowych wypieków.

Wszystkie składniki oprócz jajek, śmietany i proszku do pieczenia odmierzamy tą samą szklanką. Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Po upieczeniu babkę można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. 



Składniki na podłużną formę o długości ok 30 cm:
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka suchego maku mielonego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 - 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki maślanki, jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 4 jajka M-L
Lukier:
  • sok z cytryny
  • cukier puder

Przygotowanie:

Mąkę tortową, krupczatkę oraz proszek do pieczenia przesiać, dodać mak i wymieszać.

Jajka zmiksować z cukrem. W trakcie miksowania stopniowo wlewać olej i maślankę. Dodać suche składniki i zmiksować krótko do połączenia składników.

Podłużną formę na babkę posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przelać masę do formy i piec przez ok 45 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.

Po upieczeniu i przestygnięciu przygotować lukier. Wycisnąć sok z cytryny i energicznie mieszając dosypywać stopniowo cukier puder aż lukier stanie się gęsty.

Smacznego :)



poniedziałek, 1 lutego 2016

Żółty koktajl owocowy na poprawę nastroju

A gdyby tak raz zacząć dzień od słonecznego koktajlu zamiast kubka mocnej kawy? Orzeźwiający, gęsty, lekko słodki, pełen witamin i minerałów koktajl to zdecydowanie jedna z najlepszych propozycji na rozpoczęcie zimowego poranka :) Nie wiem jak Wy, ale ja już tęsknię za piękną, słoneczną pogodą a do lata jeszcze przecież kilka miesięcy...

Składniki na 2 porcje:
  • 1 dojrzałe mango
  • 2 nektarynki
  • 2 mandarynki (miąższ)
  • 300 ml maślanki
  • jagody goji do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Mango i nektarynki cienko obierz i oddziel od pestek. Umieść w wysokim naczyniu.

Mandarynki obierz. Aby koktajl był aksamitny oddziel miąższ od białych skórek. Dodaj do naczynia z owocami. 

Następnie wlej maślankę i dokładnie zmiksuj za pomocą blendera. Przelej do szklanek i posyp suszonymi jagodami goji.

Jeśli użyjesz dojrzałych owoców, koktajl powinien być wystarczająco słodki. Jeśli nie dosłodź wg. upodobania.