sobota, 17 września 2016

Wegetariański smalec z fasoli

"Smalec" z fasoli jest pysznym i zdrowym dodatkiem do chleba, który zasmakuje na pewno nie tylko wegetarianom. Warto czasem dla odmiany przygotować do chleba coś innego niż zwykle. Taką pastę można wykorzystać też jako nadzienie np. do naleśników czy pierogów.

Składniki na jeden średni słoik:
  • 1 szklanka suchej białej fasoli
  • 1 jabłko
  • 1 czerwona cebula
  • 1 biała cebula
  • ok 50-70 ml oleju rzepakowego
  • świeży lub suszony majeranek
  • kminek
  • pieprz, sól do smaku

Przygotowanie:

Fasolę zalej wodą i zostaw na całą noc.

Następnego dnia ugotuj do miękkości w świeżej wodzie z odrobiną kminku.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Jabłko zetrzyj na tarce i dodaj do cebuli. Jeszcze chwilę smaż, przypraw solą i pieprzem.

Ugotowaną fasolę umieść w kielichu blendera, dodaj olej z patelni na której smażyła się cebula i miksuj aż masa będzie bardzo gładka. Wyłącz blender, dodaj cebulę z jabłkiem i wymieszaj. Przypraw do smaku świeżym lub suszonym majerankiem, pieprzem i solą.

Pastę przełóż do słoika i przechowuj w lodówce, zużyj w ciągu 5 dni. 


czwartek, 15 września 2016

Domowe mleko kokosowe

Domowe mleko kokosowe smakuje zdecydowanie lepiej niż to sklepowe w kartonie. W dodatku nie posiada żadnych ulepszaczy i jest tańsze. Do przygotowania takiego mleka potrzebujecie tylko wiórki i wodę. Możecie wykorzystać je do latte, owsianek, puddingów, koktajli, sosów itp. Nie jest to mleko tak gęste jak mleczko kokosowe z puszki, ponieważ przygotowujemy je z wiórków, które są już częściowo odtłuszczone. Posiada jednak na pewno większą zawartość tłuszczu niż np. mleko krowie.

Składniki na ok 1,2 l:
  • 1,5 l przegotowanej letniej wody 
  • 250 g wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Do dużego naczynia wsyp wiórki kokosowe i zalej przegotowaną, letnią wodą.

Przykryj i odstaw na noc. 

Następnego dnia podgrzej zawartość naczynia do ok 50 stopni i zblednuj zawartość.

Warto robić przerwy w miksowaniu żeby nie przegrzać blendera.

Przelej mleko przez sito do wyparzonej butelki, dokładnie odciśnij wiórki.

Mleko przechowuj w lodówce i zużywaj na bieżąco. 

Może stać przez ok 3-4 dni w lodówce.

W lodówce mleko może się rozwarstwiać, to normalne. Przed użyciem wstrząśnij butelką.


poniedziałek, 12 września 2016

Quinoa z sosem kurkowym

Temperatury w tym roku dały nieźle popalić, dlatego nie wiem jak Wy, ale ja z utęsknieniem czekam na piękną, kolorową, chłodną a nawet deszczową jesień i to uczucie kiedy po długim spacerze z przyjemnością można napić się gorącej herbaty, czekolady czy kakao. Właśnie z tego powodu na moim stole robi się coraz bardziej jesiennie a to za sprawą dyni, soczystych, kolorowych, pachnących jabłek, aromatycznych grzybów i pożywnych kasz. Ostatnio na obiad przygotowałam komosę ryżową z sosem kurkowym. Jeśli lubicie grzyby to gorąco polecam :)

Składniki na 2 porcje:
  • 3/4 szklanki komosy ryżowej
  • 200-250 g świeżych kurek
  • 1 cebula
  • 250 ml kremówki
  • świeża pietruszka
  • 3/4 łyżeczki kurkumy
  • kolorowy pieprz
  • sól morska
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

Komosę ryżową dobrze wypłucz pod bieżącą wodą. Wsyp do garnka i zalej wodą w proporcji 1:2 . Gotuj pod przykryciem przez ok 15 minut aż quinoa wchłonie całą wodę. Posól.

Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle klarowanym. 

Kurki umyj, pokrój na mniejsze części i dodaj do cebuli.

Smaż kilka minut a następnie wlej kremówkę, przypraw świeżym pieprzem, solą i kurkumą. Wszystko razem duś jeszcze przez kilka minut.

Pod koniec wsyp posiekaną pietruszkę. Podaj z komosą ryżową.


czwartek, 25 sierpnia 2016

Koktajl z opuncją i korzeniem maca

Jeśli szukacie pomysłów na koktajle z korzeniem maca to polecam wypróbować taką kombinację składników. Koktajl ma delikatny, ale odświeżający smak. Najlepiej użyć schłodzonego mleka migdałowego (lub innego roślinnego). Maca posiada wiele cennych właściwości, spożywana regularnie w połączeniu ze zdrowym trybem życia podnosi odporność, wytrzymałość a nawet pomaga wyregulować niektóre problemy hormonalne. Ze względu na skoncentrowanie wielu witamin, minerałów, niezbędnych aminokwasów oraz kwasów tłuszczowych i błonnika zaliczana jest do superfoods. Chociaż w większości składa się z węglowodanów, jest również bogata w białko (14g na 100g korzenia).* Sproszkowana maca ma karmelowo-orzechowy smak. Można dodawać ją do koktajli, soków, jogurtów, owsianek czy pieczywa.

Składniki na 1 porcję:
  • 150-200 ml mleka migdałowego
  • 1 banan
  • 2 owoce czerwonej opuncji
  • 1 limonka
  • 2 płaskie łyżeczki sproszkowanego korzenia maca

Przygotowanie:

Do naczynia w którym będziesz blendować owoce wlej mleko migdałowe.

Banana obierz, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do naczynia, wsyp 2 łyżeczki macy.

Następnie wyciśnij sok z limonki i dodaj do pozostałych składników.

Owoce opuncji obierz - odetnij końce, natnij skórę wzdłuż i zdejmij - UWAŻAJ na drobne kolce!  

Miąższ dokładnie przetrzyj przez sito, sok przelej do naczynia z resztą składników. 

Koktajl zblenduj i przelej do szklanki.





* źródło informacji http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,101460,18089908,Korzen_maca___wzmacniajacy_skarb_Inkow.html