czwartek, 2 marca 2017

Jajka z pastą z awokado

Lubicie awokado? Mi najbardziej smakuje z dodatkiem czosnku, jajek, soku z cytryny i soli. Awokado jest bardzo zdrowe więc nawet jeśli nie zasmakowało Wam za pierwszym razem, warto się do niego przekonać i wypróbować z dodatkiem innych składników ;) Można dodać je również do koktajlu np. bananowego. Dziś przepis na jajka nadziewane pastą z awokado z dodatkiem czosnku i czerwonej papryki. To smaczna przekąska np. na święta lub domowe przyjęcie.

Składniki na 8 połówek:
  • 4 jajka
  • 1 dojrzałe, miękkie awokado
  • połowa czerwonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • świeżo mielony pieprz


Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Następnie obrać i podzielić na połówki. Wydrążyć żółtka.

Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ.

W misce dokładnie rozgnieść miąższ z awokado (można zblendować).

Połowę papryki pokroić w drobną kostkę, ząbek czosnku przecisnąć przez praskę.

Do miski z awokado dodać pokruszone żółtka, paprykę, czosnek i sok z cytryny. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.

Jajka nadziać farszem. Podawać z pieczywem.



środa, 1 marca 2017

Pancakes na maślance

Błyskawiczne placuszki na maślance idealne na śniadanie lub podwieczorek. Można podawać ze świeżymi owocami, cukrem pudrem, miodem, syropem klonowym, jogurtem czy ulubioną konfiturą. Na pewno zasmakują także małym niejadkom :)

Składniki na ok 8 placuszków:
  • 1 szklanka mąki jasnej orkiszowej albo tortowej
  • 1 szklanka maślanki
  • 3-4 łyżki ksylitolu (lub cukru/cukru pudru)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 małe/średnie jajko
  • *opcjonalnie pół łyżeczki skórki otartej z wyparzonej cytryny lub pomarańczy

Przygotowanie:

Mąkę, proszek i sodę przesiać. 

Dodać pozostałe składniki i energicznie wymieszać lub zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.

Patelnie posmarować olejem i rozgrzać. Najlepiej smażyć na patelni z nieprzywierającą powłoką. Nie trzeba wtedy praktycznie w ogóle używać tłuszczu.

Pancakes smażyć na małym/średnim ogniu tak aby za szybko się nie przypiekły.

Równie dobrze smakują na ciepło jak i na zimno :)